Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РСФ: Медијски грађански рат у Бугарској
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2019.

Аутор: У. Сабљаковић, УНС Извор: РСФ

РСФ: Медијски грађански рат у Бугарској

Бугарска се суочава са озбиљним „медијским грађанским ратом“ који би могао бити појачан именовањем новог главног тужиоца, саопштила је организација Репортери без граница (РСФ).

Генерални секретар РСФ Кристоф  Делоар (Christophe Deloire) састао се прошле недеље у Софији са бугарским председником Руменом Радевим и од њега затражио да учини све што је могуће како би гарантовао слободу медија у земљи, која је у ЕУ на последњем месту када је реч о новинарским слободама.

У тренутку када се Бугарска налази на 111. месту од 180 земаља на светској листи слободе медија и на последњем по новинарским слободама међу земљама ЕУ, процес именовања новог главног тужиоца уноси додатну забринутост, наводи РСФ.

РСФ је осудила „страховите притиске“ којима су изложени бугарски новинари и стварање атмосфере “медијског грађанског рата“ у земљи. „Морамо учинити нешто како бисмо побољшали услове за рад новинара и како бисмо обезбедили више  транспарентности и стабилан законски оквир за медије“, навео је Делоар на састанку са Радевим.

Забринутост због стања медија дели и бугарски председник, наводи РСФ и подсећају да је он и у новембру 2018. године изразио жаљење јер су у Бугарској снижени новинарски професионални стандарди, па и поверење грађана у медије.

„Пропаганда је угушила плурализам. Онемогућена је слобода мишљења“, рекао је тада Радев.

Радев је реаговао и када је у септембру 2019. године суспендована новинарка државног радија. „Укидање радијских емисија на националном радију поново показује колико је важно да знамо ко управља државним медијима и да је слобода изражавања основ демократије. Очигледно је да је Бугарска у кризи“, рекао је тада.

Забринутост због угрожености медијских слобода појачана је и зато што је Иван Гашев, кога је бугарска влада предложила за место новог главног тужиоца, недавно упутио оштре критике медијима који му нису по укусу, и тако изазвао страховања јавности да би после његовог именовања у Бугарској могло доћи до обрачуна са појединим новинарима или редакцијама, наводе РСФ.

Састанку Делоара и Радева присуствовала је и представница ЕУ за земље Балкана Паулин Адес-Мевел. Она је апеловала на бугарског председника да учини све како би бугарски законски оквир био у складу са прописима које се Бугарска обавезала да поштује, а међу којима су и они на које се односи Европска конвенција о људским правима, наводи РСФ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси