Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Радник „Крушика“ изнео информације које би тужилаштво морало да провери
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2019.

Извор: Н1

Шабић: Радник „Крушика“ изнео информације које би тужилаштво морало да провери

Први повереник за информације од јавног значаја у Србији, адвокат Родољуб Шабић, изјавио је за Н1 да без обзира да ли радник "Крушика" Александар Обрадовић испуњава формалне услове да буде узбуњивач, у законима јасно стоји да одавање информација класификованих као тајна, а којима се прикривају незаконите радње, нису одавање тајне.

Шабић је у Дану уживо ТВ Н1 истакао да строго формално само суд може да пружи валидан одговор да ли је Обрадовић узбуњивач или не, али је подсетио и да закон дозвољава могућност тзв. екстерног узбуњивања, тј. директног обраћања јавности, без претходне интерне процедуре.

„Био или не био формално узбуњивач, оба закона су изричита у погледу да одавање информација којесу класификоване као тајна, а којима се прикрива незаконита радња, није одавање тајне„, подсетио је.

Шабић је истако да према документацији коју је Обрадовић учинио доступном јавности, фирма која се доводи у везу са оцем министра полиције, има повлашћен положај међу извозницима оружја.

„Са становишта функционисања нормалног света то би био разлог да се све то испита (…) Изнео је информацијекоје би надлежни органи морали да провере„, казао је Шабић.

Додао је и да не види која је штета нанета „Крушику“ откривањем тих информација, све и да у њима ни нема кривичног дела.

Бивши повереник је оценио и да је начин лишавања слободе Обрадовића био непримерен, јер се, како је подсетио, ради о човеку који је признао радњу (не и дело), и није правио никакве проблеме.

У том контексту се осврнуо и на једномесечни притвор који је био одређен Обрадовићу, пре него што је у међувремену преиначен у кућни притвор.

„Велико питање је да ли је притвор потребан. Сав материјал је доступан, признао је радњу. Које би доказе сакриокад је признао радњу„, упитао је Шабић.

Подсетио је и да је кривице недавно ослобођен бивши шеф кабинета некадашњег министра полиције, који је био оптужен за одавање службене тајне нарко клану Дарка Шарића, а који својевремено није био притворен месец дана, већ 48 сати.

Шабић је приметио и да се често суочавамо са случајевима да правосудни органи и органи силе тренирају строгоћу на обичним грађанима или опонентима режима, док на многе поступке припадника политичке елите не реагују, па чак може деловати и да их заташкавају.

Подсетимо, Обрадовић је ухапшен након што је медијима открио да ГИМ, фирма која се доводи у везу са оцем министра Небојше Стефановића, има повлашћен положај међу извозницима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси