Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво: Пријава против оптуженог за пребијање новинара Маторчевића преурањено одбачена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2019.

Аутор: Јасмина Добриловић Извор: Цензоловка

Тужилаштво: Пријава против оптуженог за пребијање новинара Маторчевића преурањено одбачена

Више јавно тужилаштво сматра да је одлука основног тужилаштва преурањена зато што нису испитани сви сведоци који могу да пруже додатне информације о оптуженом да је пребио Жељка Маторчевића. Стигла 15. тужба Драгољуба Симоновића против уредника портала Жиг инфо.

Више јавно тужилаштво усвојило је приговор адвоката Жељка Маторчевића против решења Другог основног јавног тужилаштва којим је одбачена кривична пријава против Ј. П. због сумње да је у октобру прошле године нанео тешке телесне повреде Маторчевићу, потврдио је за Цензоловку уредник портала Жиг инфо.

Више јавно тужилаштво у образложењу, између осталог, наводи да је надлежно тужилаштво преурањено донело одлуку, као и да није испитало сведоке В. Ц. и Д. П, запослену у фирми СИЕГЕР, у којој ради и Ј. П.

Они би могли да пруже детаљније податке о кретању Ј. П. на дан када је претучен Жељко Маторчевић, као и да наведу тачно време напуштања бензинске пумпе „Слап“ (на којој је Ј. П. радио) код Бубањ потока, 9. октобра прошле године, када је Маторчевић и пребијен.

Више јавно тужилаштво наводи да је „у циљу утврђивања чињеничног стања и преиспитивања правилности одлуке Другог основног јавног тужилаштва у Београду сагледавањем чињеничног стања и анализом поступања констатовано да је приговор основан“.

„Да би се у конкретном случају могла донети одлука по поднетој кривичној пријави, потребно је у својству сведока испитати предложене сведоке. Потребно је да се сведок Д. П. изјасни ко је наведеног дана био у ноћној смени са Ј. П, да ли је она такође била у ноћној смени у то време, када је он тачно дошао на посао и када је са посла отишао, те да ли је током ноћне смене напуштао посао, па ако јесте, да ли се и када тачно вратио“, стоји у образложењу Вишег јавног тужилаштва.

Наводи се и да је потребно да се сведокиња изјасни да ли је видела да ли је неко лице дошло по њега да га вози кући и уколико јесте, у које време је то било. Тражи се да се и други сведок В. Ц. изјасни да ли је он долазио по Ј. П, зашто, у колико сати, да ли су се кретали путем на месту где је нападнут Маторчевић.

„Тек након прибављања наведених доказа, а након њихове анализе заједно са другим прикупљеним доказима, поступајући заменик тужиоца Другог основног јавног тужилаштва у Београду моћи ће да одлучи да ли ће наставити кривично гоњење против Ј. П. или ће решењем одбацити кривичну пријаву поднету против тог лица“, образложили су у Вишем јавном тужилаштву.

Против овог решења није дозвољена жалба ни приговор, што значи да је сада на потезу надлежно тужилаштво.

Цензоловка је 26. августа писала о томе да је одбачена кривична пријава против Ј. П., који се сумњичио да је физички напао уредника портала Жиг инфо Жељка Маторчевића и сломио му јагодичну кост.

Маторчевић је за Цензоловку рекао да му је поступак вођења истраге од самог почетка био сумњив и да се на њему почело радити тек после паљења куће новинара Милана Јовановића.

„Тек када се јавност побуни, а у овом случају Америка и Европа, тек тада почињу наводно и институције да делују. Како је мој случај лакши од паљења куће колеги Јовановићу, тако је и опало интересовање и тако је тужилац обавио посао – чисто да случај заврши безболно“, каже  Маторчевић за Цензоловку.

Према његовим речима, у Србији су, нажалост, афере свакодневица, а последња у низу је притвор радника Крушика  Александра Обрадовића из Ваљева.

„Ко зна шта би се десило са колегом Јовановићем, са мном или било ким са сајта Жиг инфо да се јавност није узбуркала, односно Амбасада Америке и ОЕБС у Србији“, објаснио је Маторчевић.

15. ТУЖБА ДРАГОЉУБА СИМОНОВИЋА

Маторчевић је у међувремену добио и 15. тужбу од бившег председника Општине Гроцка Драгољуба Симоновића и, како је навео, Симоновићу смета то што се у тексту спомиње, односно што му је дат епитет „Паликућа“.

Као и у претходним тужбама, и у овој Симоновић тврди да Жиг инфо није медиј, а разлози за тужбу су исти, само је наведен други текст.

„Ово је само наставак малтретирања новинара, првенствено мене од стране Драгољуба Симоновића. Ја разумем зашто он подноси толико тужби против мене јер смо ми са портала Жиг инфо били упорни у свом раду, нисмо престали ни због најгорег уцењивања, после пребијања, па и паљења куће. Није успео да оствари своје планове, отуда његов бес“, тврди Маторчевић.

Он истиче да ће он и његов адвокат доказати контрадикторности које је Симоновић изнео у тужбама уколико се појави на неком од рочишта, што до сада није био случај.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси