Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цвијић: Српска полиција се понаша као партијска, а не у служби грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Цвијић: Српска полиција се понаша као партијска, а не у служби грађана

Главни уредник портала Пиштаљка Владимир Радомировић очекује да Тужилаштво, судови, председник државе и премијерка подрже узбуњиваче и истрагу о малверзацијама у Крушику, али новинар недељника НИН Вук Цвијић не очекује и оставку министра Небојше Стефановића, чији је отац наводно умешан у трговину оружјем по повлашћеним ценама.

Иза министра је већ много афера које се не испитују чак ни формално, макар да се се грађанима "замажу очи", изјавио је Цвијић у серијалу Квака 23 Новинске агенције ФоНет. Он мисли да је власт тајно хтела да изведе хапшење узбуњивача Александра Обрадовића.

"То је као нека српска верзија Кафкиног Јозефа К, да га одведу неприметно и да човек нестане, не буквално, али да га "поједе механизам државе", рекао је Цвијић новинарки Тамари Скрозза.

Указујући да је акција хапшења изведена брутално, он је указао да је десетак агената БИА питало Обрадовића за кога ради и какво му је политичко опредељење, што говори да се српска полиција понаша као да је партијска, а не у служби грађана.

Цвијић је уверен да је циљ свега тога био да се остали радници у Крушику застраше и да убудуће ћуте. С друге стране, он напомиње важност улоге јавности, која је овог пута реаговала, препознала значај узбуњивача и извештавања о томе, упркос чињеници да је први Обрадовићев адвокат изабрао "чудну" тактику и никога није обавестио о томе шта се дешава с његовим брањеником.

Како образлаже, "НИН је у четвртак објавио текст о његовом хапшењу, а адвокат га током посете у петак није обавестио о томе". "Он није ни знао да су протести почели у недељу, нити да се одржавају. Тек га је породица обавестила", напомиње Цвијић. Чињеницу да је Обрадовић провео 20 дана у притвору, а да нико за то није знао, Радомировић објашњава и стањем у локалним медијима.

Да имамо јаке локалне медије, слободне од економског или неког другог притиска, неко би у Ваљеву, према уверењу Радомировића, објавио да је полиција упала у Крушик и да је одвела неког запосленог.

"Онда бисмо тим трагом могли да дођемо до информација о коме се ради, и раније бисмо знали шта се дешава", изјавио је уредник Пиштаљке за ФоНет. Он подсећа да је Крушик јака фирма у својој средини, и да као таква сигурно може да утиче на извештавање новинара. Радомировић наглашава да је Обрадовић поштовао све одредбе Закона о заштити узбуњивача и да је све урадио савесно.

Подаци којима се открива неки криминал не могу да носе ознаку тајности

Због тога, како сматра, једина могућност послодавца била је да против њега покрену парницу, ако мисле да је због објављивања информација настала нека штета. С друге стране, предочио је Радомировић, улога Тужилаштва није да га хапси и да он проводи 20 дана у притвору, већ да, заједно с другим надлежним органима, покрене поступке и утврди истину о ономе што је тај узбуњивач пријавио.

Према његовом ставу, "важно је да се реагује што пре на пријаве, па и на оно што је објављено у медијима, како би се зауставила одмазда, тиме што ће они који су одговорни за злоупотребе бити кажњени, и неће више моћи да се свете узбуњивачима". Радомировић подсећа да је Пиштаљка имала случајеве у којима су судови решавали у року од два дана и враћали узбуњиваче на радна места с којих су били премештени или отпуштени.

Он још напомиње да, према Закону, подаци којима се открива неки криминал, не могу да носе ознаку тајности и да узбуњивач може њима слободно да располаже. Оба саговорника ФоНета сагласни су да случај Обрадовића неће бити погубан за истраживачко новинарство и сарадњу с неким будућим узбуњивачима.

По Цвијићу, изузетно је важна подршка и правовремена реакција јавности, док Радомировић истиче да се у Пиштаљки већ догодио пораст броја нових узбуњивача, а да истраживачко новинарство није замрло ни у САД, где је више узбуњивача завршило у затвору.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси