Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Узбуњивач остаје у притвору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2019.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Тужилац за високотехнолошки криминал није се сагласио са предлогом браниоца радника Крушика Александра Обрадовића

Узбуњивач остаје у притвору

Тужилац за високотехнолошки криминал није се сагласио са предлогом браниоца радника Крушика Александра Обрадовића за укидање мере кућног притвора.

У Вишем суду у Београду објаснили су за Н1 да ова мера може да траје док за то постоји потреба, а да се њена оправданост преиспитује на свака три месеца, за разлику од притвора када се редовна контрола врши на сваких 30 дана.

Кућни притвор може трајати најдуже до правоснажности пресуде, односно до упућивања окривљеног у завод за извршење кривичних санкција. У суду су истакли и да нису обавезани да одлучују о предлогу браниоца за укидање мере кућног притвора.

Бранилац Александра Обрадовића, Владимир Гајић, рекао је за Данас, поводом саопштења Вишег суда у Београду, да очекује да се о његовом предлогу изјасни Тужилаштво за ВТК као странка у поступку и орган који води истрагу, а да затим Суд одлучи о том предлогу.

– Насупрот томе, управа Вишег суда у Београду издаје саопштење у којем обавештава јавност да суд не мора да одлучује и на тај начин врши притисак на поступајућег судију за претходни поступак. Без обзира што суд није дужан да одлучи о предлогу одбране, то не значи да му је забрањено да одлучује, баш као што одбрана има право да у сваком тренутку постави предлог за укидање мере забране напуштања стана – истакао је Гајић за Данас. Он је додао да ово саопштење Вишег суда у Београду, као и чињеница да су Апелациони суд у Београду и Ванрасправно кривично веће Вишег суда у Београду тек након скоро две недеље од изјављене жалбе против одлуке о притвору одлучивали истога дана, само говори у прилог сумњама да правосудним органима диригује извршна власт.

– Јавно сам указао на чињеницу да Вишим судом у Београду и даље управља судија Александар Степановић као његов председник и поред тога што је у међувремену аванзовао преко Апелационог до Врховног Касационог суда у Београду искључиво захваљујући општепознатој чињеници да је друг са факултета председника Србије, што му је омогућило унапређења, иако није судио ни у једном предмету у било којем од ових судова, да би данас био главни кандидат за председника Врховног касационог суда Србије – наглашава Гајић.

Према његовим речима, јавност треба да зна да су правосудни органи у случају Александра Обрадовића под командом извршне власти, „и да у то нема ни трунку сумње“.

У организацији Локалног фронта Ваљево, у овом граду је јуче одржан протест у знак подршке ухапшеном Александру Обрадовићу који је медијима доставио информације о умешаности Крушика и оца министра полиције Бранка Стефановића у трговину оружјем.

Међу окупљенима су били академик Душан Теодоровић, заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић и функционер ДС Срђан Миливојевић. Они су нагласили да су на скуп дошли као грађани а не политичари, како би подржали невино ухапшеног човека само зато што је указао на корупцију у самом државном врху.

– Дошао сам да одам велико поштовање српском Сноудену, српском Асанжу који је свим грађанима послао поруку како морамо да се понашамо и шта морамо да радимо, да морамо да будемо храбри. Ја не видим ниједан разлог зашто не би били храбри у одупирању ненародном режиму Александра Вучића. Мени је једна реч јако битна а то је бојкот, то није само бојкот избора то је много веће значење. Ми морамо да бојкотујемо и људе и морамо да ставимо на стуб срама и тужиоца и судију који Александра држе у притвору – рекао је на скупу Душан Теодоровић.

Борко Стефановић је поручио да је Ваљево устало да сачува свој Крушик, своју Србију, што је урадио Александар Обрадовић.

– То је урадио један храбар човек и они су га стрпали у затвор. Па јел то треба да трпимо? Радници Крушика немојте се плашити, подигните главу јер они су мали. Да ли је тачно да је неки дан 17 камиона отишло за ГИМ? Човек је у притвору, а они и даље извозе по посебним ценама. Па зашто ћутите, знате ли зашто ћутите? Александар је први кренуо нека цела Србија крене за њим – рекао је Стефановић.

Љубомир Радовић из Локалног фронта Ваљево каже за Данас да ће ова организација наставити са пружањем подршке њиховом суграђанину и информисањем шире јавности, која је, наглашава, веома мало упућена о конкретним дешавањима. Локални фронт ће наставити и са захтевом да се процесуирају они који су оштетили буџет Србије.

Министарство одбране: Радници Крушика примају редовно плате

– Поводом још једног политичког и злонамерног напада на предузеће „Крушик“ које за циљ има узнемиравање јавности, радника „Крушика“ и помагање иностраној конкуренцији да уклони „Крушик“ и заузме његово место на светском тржишту, Министарство одбране жели да упозна јавност да се плате радницима исплаћују редовно, а да се пословна политика води искључиво у интересу „Крушика“ и ни једног другог предузећа – саопштило је јуче Министарство одбране, реагујући на интервју који је Александар Обрадовић дао за Данас. Обрадовић, међутим, није рекао да радници Крушика не примају редовно плате, већ да раде под уговором, да су уцењени губитком радног места те да је већина њих запослена по страначком кључу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси