Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удари на узбуњиваче: Надлежни њих истражују, а не злоупотребе на које указују
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2019.

Аутор: Јелена Зорић Извор: Н1

Удари на узбуњиваче: Надлежни њих истражују, а не злоупотребе на које указују

Какав је статус узбуњивача у Србији и колико их штити закон којим се власт толико хвалила - та питања наметнула су два последња случаја - хапшење радника фабрике Крушик и смењивање официра у Министарству одбране. Стручњаци кажу да би уместо казне узбуњивачи требало да буду награђени, али да та награда изостаје када је у питању висока корупција и злоупотребе у које су укључени представници власти.

Занимљиво је да је и председник Србије својевремено, на конференцији портала Пиштаљка, говорио да су узбуњивачи савезници државе у борби корупције.

Зашто надлежни истражују узбуњиваче, а не злоупотребе на које су они упрли прстом? Владимир Радомировић из истраживачког портала Пиштаљка, који се бави заштитом узбуњивача, каже да радник ваљевског Крушика јесте узбуњивач и да његовим хапшењем тужилаштво покушава да скрене пажњу са доказа које је открио. А открио је да приватни извозник оружја, са којим је повезан отац министра полиције Небојше Стефановића, купује оружје по повлашћеној цени у односу на државне фирме.

"Александар Обрадовић, по свему ономе што знамо, није могао да искористи канале који су прописани Законом о заштити узбуњивача, није могао да обавести послодавца, јер је директор сам био умешан у малверзације, није могао да обавести полицију и тужилаштво, јер је указивао на могуће злоупотребе у које је умешан министар полиције, он је само могао да обавести јавност. И то је потпуно заштићено, он је контактирао новинаре, дакле по Закону о заштити узбуњивача он треба да добије сву заштиту коју тај закон пружа", каже Радомировић.

Удари на узбуњиваче не престају. У Војном синдикату наводе да је прошле недеље један официр пријавио неправилности - да по налогу министра Александра Вулина треба да се запосле четири неквалификоване особе, додајући да је одмах потом пребачен на ниже радно место.

У том министарству тврде - није истина: "Ниједан узбуњивач у Министарству одбране није смењен. Министарство одбране потпуно спроводи Закон о заштити узбуњивача од првог дана његовог ступања на снагу".

Представници Војног синдиката Србије кажу да је ово још једна обмана у низу, која стиже из Вулиновог кабинета.

"Ко год се усудио да укаже на некакве злоупотребе или кривична дела, није добро прошао. Лично сам од секретара министра одбране,  господина Зорана Лазића, тражио да заштити тог официра, а пошто он то није учинио - то је доказ да иза свега стоји администрација министра Вулина", наводи Новица Антић из Војног синдиката Србије.

Зашто се узбуњивачи третирају као државни непријатељи, иако се, на основу изјава државног врха, могло закључити да су такви људи добри сарадници.

"Сви људи који се на такав начин понашају, они суштински раде за своју државу. Ви никада не можете у потпуности да елиминишете одмазду према узбуњивачима, ни у Србији, нити било где у свету, али закон може одмазду најстроже да санкционише", тако је Вучић говорио на конференцији Пиштаљке 2016.

Добар је закон, али не и његова примена, оцењује новинар Слободан Георгиев. "Вучић је ишао на те конференције, он је тамо давао обећања, заклињао се, подржавао као те иницијативе. Видимо да је то само шарена лажа, да кад му дође неко из Европе или света каже - ево ми имамо и то", сматра Георгиев.

Саговорници Н1 подсећају да радник Крушика није први узбуњивач који је био смештен иза решетака.

Полицајци Думановић и Трбовић 2016. године поднели су кривичну пријаву против тадашње државне секретарке МУП Дијане Хркаловић због незаконите полицијске акције у Сребреници, 2015. године, када су глумили новинаре и присуствовали нападу на, тада премијера, Вучића. Полицајци су најпре избачени са посла, па ухапшени, те више од месец дана држани у притвору. И даље им се суди, због одавања службене тајне, под претњом затвора од осам година, у тајном поступку.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси