Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оливера Ковачевић: РТС увек личи на актуелну власт
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2019.

Аутор: Селена Косорић Извор: Данас

Уредница Забавног програма РТС одговарала на питања грађана на Фејсбук страници листа Данас

Оливера Ковачевић: РТС увек личи на актуелну власт

Други би рекли да Радио-телевизија Србије заступа интересе већине. РТС треба да заступа интересе свих грађана и јавни сервис је увек био огледало управо актуелног и политичког и друштвеног тренутка. РТС увек личи на актуелну власт. То је истакла Оливера Ковачевић, новинарка и уредница Забавног програма РТС и чланица Суда части Удружења новинара Србије, одговарајући на питања грађана на Фејсбук страници листа Данас.

За два дана, иначе, за уредницу јавног сервиса стигло је више од 350 питања и коментара, на које је одговарала два сата, уместо сат времена колико је предвиђено рубриком. Упркос томе, није успела да одговори на свако питање.

Одговарајући на критике на рад РТС, Ковачевић је навела да је за РТС најважније независно финансирање јавног сервиса.

– То значи да не може ниједна влада, министар или председник да га уцењује са тим да ли ће му бити уплаћене паре из буџета или не. Тај усуд увек прати РТС. РТС се делом финансира из претплате, делом из буџета и добрим делом комерцијално од реклама.  ХРТ има претплату од 11 евра, односно 11 милиона евра месечно, док РТС има један евро (део претплате одлази РТ Војводини) што је негде око два милиона месечно, што је отприлике довољно само за плате запослених – објаснила је наша саговорница.

Она сматра да сваки новинар и уредник мора да одговара за оно што ради и да се она увек трудила, па и данас, да професионално ради свој посао.

– Увек ће бити примедби, симпатија и антипатија, али ви као новинар морате да се потрудите да дате све од себе да у студију обезбедите увек најмање две стране заинтересоване за ту тему, а као новинар извештач да тачно обавестите јавност о ономе што се догодило. Наравно да видим да су медији у Србији у ужасно лошем положају, да је више пропаганде него извештаја, да је све више лажи и да је превише увреда него пристојног опхођења. Наравно да су новинари великим делом кривци, али пре него што то изговорите, Ви лично размислите о Вашој одговорности грађанина – указала је Ковачевић.

На коментар једног грађанина на Фејсбуку да РТС личи на Пинк, одговорила је да не може да се сложи са таквом оценом. „Упркос разним примедбама, РТС је и даље једна од ретких пристојних телевизија у Србији“.

Многи су је питали када ће поново вратити у информативну редакцију и шта је са њеном емисијом „Да можда не“, али је навела да је наредне четири године уредница Забавног програма.

– Емисија „Да можда не“ од ове сезоне неће се емитовати. Понуђено ми је да бирам између Забавног програма и емисије. Изабрала сам Забавни, јер данас у Информативном програму има много више препрека од оног на шта сам навикла – додала је овонедељна саговорница рубрике Интервју на мрежи.

Коментаришући преношење Информера у вестима РТС, на молбу једног од читаоца, Ковачевић је рекла да има пет тужби против тог листа и да мисли да РТС никада не треба да објављује „вулгарне, грозне твитове њиховог уредника“.

За ово је, како је додала, одговоран уредник Дневника, “а ако Вам каже да је то неко од њега тражио, или надређени уредник захтевао, онда он има право да као одговоран не потпише своје име испод тог Дневника”. Она верује да је овај случај био инцидент који се неће понављати.

На једно од питања о преласку на телевизију Н1, одговорила је да није никада разматрала ту опцију, нити да је било таквих понуда.

– Редовно гледам Н1 и разумем колико је тешко радити када те бојкотују представници власти јер сам и ја у једном периоду, радећи на БК, била бојкотована од  најјаче владајуће партије. Међутим, тада је ипак било више учесника у власти, самим тим и више центара моћи, тако да се и у студију могао водити дијалог са две стране. О преласку на другу телевизију нисам размишљала и углавном сам радила на телевизијама са националном фреквенцијом – истакла је.

Она се осврнула и на пријаве медија Суду части УНС-а, те казала да их је некада било много више, а то се, сматра она, објашњава тиме што су се људи уморили и схватили да се не може апеловати на поштовање новинарског кодекса када су одређени новинари и медији у питању.”Мислим да су се окренули суду и тужилаштву”, поручила је наша саговорница.

РТС неће моћи да купује многе спортске догађаје

Поводом замерки да се на РТС не преносе многи спортски догађаји, Оливера Ковачевић је напоменула да та кућа више неће моћи да купује многе од њих, „јер данас више није важно колико ће неки догађај бити гледан, већ колико ће која телевизија платити за ЕП или СП“.

– РТС неће моћи конкурисати великим кабловским оператерима који имају много више средстава. Домаћи спортски савези више нису адресе за куповину програма, већ међународне агенције Фифе, Фибе и сличних које занима само профит – оценила је Ковачевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси