Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хапшење Обрадовића порука другим узбуњивачима, одговор јавности – реаговаће се (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2019.

Извор: Н1

Хапшење Обрадовића порука другим узбуњивачима, одговор јавности – реаговаће се (ВИДЕО)

Александар Обрадовић, ИТ стручњак из Крушика, апсолутно је узбуњивач и ту никакве дилеме нема од првог тренутка, сложили су се Слободан Георгијев, новинар и уредник у БИРНУ, Вук Цвијић, новинар НИН-а и Владимир Радомировић, председник УНС и уредник Пиштаљке. Хапшење узбуњивача било је порука, а порука јавности јесте да ће се реаговати, кажу гости.

"Обрадовић је сто посто узбуњивач и по Закону о заштити узбуњивача он треба да добије сву заштиту", каже Радомировић.

Цвијић каже да се показало да Обрадовић није могао да има поверења у државне органе. "Видимо да до дан данас нема најаве да ће се покренути поступак, да се испитају документа која су оригинална и која нико није спорио", додаје.

"Без обзира да ли ће држава смоћи снаге да му да тај статус, он нема за шта да одговара, то је празнословље, и охрабрујем тужилаштво да брзо реши ово, да се прекине спрдња око овог човека и да му дају у редовном процесу статус узбуњивача, па да се покрену процеси да се утврди ко је где ишао, ко је доводио Арапе, о томе пуно знају људи из власти…", додаје Георгијев.

Радомировић је истакао да се Закон о заштити узбуњивача примењује и да се не може на основу овог случаја процењивати. "Више од 30 људи је добило заштиту, али ово јесте велики случај и сигурно да Обрадовић може да ужива улогу", додаје он.

Цвијић је ипак подсетио да ово није први пут да је ухапшен неког у улози узбуњивача, подсећајући на претходни случај двојице полицајаца узбуњивача.

"Није посао тужилаштва да било кога гони, него фирма може да тужи човека за одавање тајне, али у грађанској парници. Тужилаштво је овде урадило нешто што није било потребе да ради. Води се поступак против узбуњивача, а никакав поступак због повлашћене трговине оружјем", каже.

Говорећи о томе шта је све спорну у овом случају, Цвијић је рекао да треба проверити како је компанија ГИМ почела да расте послујући по привилегованим ценама, наводећи да је то раније била продавница боја и лакова у каменичкој улици у Београду, а да је потом невероватно "експлодирала".

"Имате државну фирму која пропада као зомби и мора да запошљава, то пропада, исисава се, а с друге стране имате компаније које ненормално расту, све је то ок, супер, али велика је несразмера, ови пропадају - ови расту... директор и његова супруга купе фирму која невероватно расте, врло су контроверзне везе, а појачава ту контроверзу то што ти људи неће да говоре. Да се јаве и објасне новинарима причали бисмо о успеху српске фирме, сјајном успеху, али чини ми се да то није овде случај", каже Георгиев.

Радомировић је истакао да министар Небојша Стефановић мора да објасни све што је у вези са његовим оцем и са фирмама које нагло расту.

"То су све ствари које тужилаштво мора да испита", указао је он.

Георгиев сматра да је у овом случају хапшење Обрадовића, у "спектакуларној" акцији у фабрици, била порука за оне који хоће да искористе закон и покажу шта се ради по предузећима.

"Поента је да постоји човек који ради у државној фирми, као што постоје разни људи по институцијама, који виде шта се дешава, постоје они који хоће да се охрабре, искористе закон, и кажу - хоћу да покажем шта се овде ради. Ово је била порука за њих – отвори уста, бићеш ухапшен".

Радомировић је додао да је ипак и порука јавности била - да ће се реаговати.

Ако притисак јавности буде довољно јак, Александар Обрадовић ће добити заштиту, а и тужилаштво ће добити заштиту од било каквих притисака да се не спроведе истрага, додао је.

Цвијић се сложио да ова прича иде полако, али у добром правцу. "Јавност је пружила отпор. Видимо да је јавност једина заштита за узбуњиваче", казао је.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси