Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сви новинари градоначелника Ниша – сукоби интереса, лажно представљање и рад без уговора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2019.

Аутор: Стефан Марковић Извор: Јужне вести

Сви новинари градоначелника Ниша – сукоби интереса, лажно представљање и рад без уговора

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, иако често избегава директан контакт са медијима, окружен је новинарима који сарађују са њим и раде за њега, а да није јасно по ком основу и како су за посао плаћени када уопште нису ни запослени у овој градској служби. Његов званични фотограф и портпарол заправо су запослени на сада приватној Нишкој телевизији, а градоначелникова помоћница за медије истовремено ради и на Гашићевој ТВ Зона плус.

10. септембра 2018. дотадашња портпаролка градоначелника Булатовића Драгана Крстић Стојановић послала је мејл нишким редакцијама да прелази на друго радно место. Портпаролску “штафету” предала је, писало је у мејлу, једном од уредника Нишке телевизије и водитељу јутарњег програма Владици Јованчићу.

Од тада, сва комуникација између градоначелника Дарка Булатовића и новинара ишла је искључиво преко Јованчића. Он је у међувремену добио и службени мејл Града Нишаслужбени број мобилног телефона, а о новим радном месту обавестио је и пратиоце на Фејсбуку, навео га је и у радној биографији на пословној мрежи Линкдин.

О његовом ангажовању, према одговору Јужним вестима, једино никакве информације нема служба за послове градоначелника.

Упркос томе, Јованчић је за градоначелника организовао новинарске конференције, понекад их модерирао или одговарао у име првог човека града, делио материјал у вези са седницама Градског већа, а са Булатовићем је градским службеним колима ишао на терене, у обилазак градилишта.

А никада формално није био запослен и нема уговор о раду, одговарају из кабинета градоначелника одакле стиже објашњење да Јованчић посао портпарола ради волонтерски. Међутим, више не волонтира када је реч о питањима новинара Јужних вести. Од када су послата питања о овој теми, из кабинета стиже информација да се убудуће обраћају помоћници градоначелника Ниша за медије Марини Костић.

Тачно је да је у једном тренутку господин Јованчић посредовао између медија и градоначелника, без икакве накнаде, али избором помоћника за медије, сва комуникација би требало да иде преко помоћника – наводе у Кабинету градоначелника Ниша.

Јованчић са друге стране сматра да је непримерено да га новинари питају за рад у Градској кући. Додаје и да је градоначелнику Ниша само помагао због узајамног поверења и личног односа између њих двојице, а то није желео да наплати.

То што сам у једном периоду примао поруке и питања колега новинара, пре свега из Ваше редакције и прослеђивао их градоначелнику, а потом одговоре достављао пошиљаоцима јесте ствар узајамног поверења и личног односа мене и господина Булатовића коме је у том тренутку моја помоћ била потребна, а ја помоћ не наплаћујем – рекао је Јованчић.

Тако он образлаже своје ангажовање на важном послу посредника између првог човека града и грађана.

На таквом послу, да грађане обавести о пословима градоначелника, свакодневно је ангажован и градски фотограф, а заправо још један радник Нишке телевизије – Владан Дамјановић. Његове фотографије свакодневно се објављују на званичним налозима на друштвеним мрежма градоначелника Ниша, али и на друштвеним мрежама и сајтовима других градских установа, попут Народног позоришта.

У Кабинету градоначелника подвлаче да ни Дамјановић нема никакав уговор о раду и да све што ради, баш као и његов колега са Нишке – волонтерски.

Свој ангажман у Градској кући сам Дамјановић није желео да коментарише.

Међутим, Дамјановић је био речитији када је на телевизији Пинк представљен као грађанин који је ту случајно пролазио, особа и возач одушевљена новоизграђеним тунелом на Коридору 10, када је наводно морао да стане да би урадио селфи. Дамјановићев чин тада је завршио као један од предлога „Утиска недеље“.

Иначе, прилог за Пинк радио је њихов дописник Зоран Раденковић, још један Булатовићев бивши сарадник, који је до октобра 2018. године био помоћник градоначелника.

Добрашиновић: „Другарски“ рад на овако одговорним позицијама „не пије воду“

Председник Коалиције за надзор јавних финансија Драган Добрашиновић каже да неко ко у име градоначелника одговора на новинарска питања не може да нема уговор о раду, али и да објашњење да се такав посао ради на другарској основи „не пије воду“.

То би, појашњава, значило да у неком тренутку Булатовић може да каже да није био одговоран за све што је Јованчић преносио јавности и тако скине одговорност са себе.

Не може то тако. Да је то приватно предузеће, на бази договора може све. Договор обавезује као и уговор. Али када је у питању јавни посао, мора да постоји неки уговор, неки правни основ како су ова двојица ангажована. Шта ће бити сутра ако неко изговори нешто примитивно, што вређа грађане или нешто што уопште и не одговара истини, ко ће онда да буде одговоран за то – истиче Добрашиновић.

Уговор постоји, каже Добрашиновић, да би се успоставила правила и да би се, када је у питању јавни сектор, утврдила одговорност онога ко ради тај посао.

Они раде врло важан посао. То поигравање, “ми то само радимо из другарских побуда” и тако даље, то није пије воду – каже Добрашиновић.

УНС: Градоначелникови новинари су у сукобу интереса

Поред Јованчића који на Нишкој телевизији води и уређује Јутарњи програм, у којем је чест гост управо Булатовић, градоначелникова помоћница за медије Марина Костић на ТВ Зона плус води емисију „Живот преко реда“.

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић каже да крше Кодекс новинара јер су у сукобу интереса.

Нажалост, није неуобичајено да новинари буду и портпароли, што је апсолутно сукоб интереса. УНС ће се у наредном периоду свакако бавити оваквим случајевима. Тај сукоб интереса у којима се новинари налазе угрожава и положај свих новинара и угрожава право грађана на објективно информасање – каже Радомировић.

Радомировић истиче да је за сада најбољи алат против овог проблема управо писање о томе.

Са новинарском професијом неспојив је рад у државним органима и институцијама, пише у Кодексу новинара.

Иако је сарадњом са градоначелником Јованчић прекршио Кодекс, он ту не види ништа спорно.

То што у својим емисијама промовише рад градоначелника Булатовића, коме помаже у односима с јавношћу и како сам каже, има известан „лични однос“ са њим, Јованчић не види као сукоб интереса, већ као предност.

Што се сукоба интереса тиче, посао новинара је да буде што ближе извору информација и што боље информисан, и мислим да у томе успевам. Како ви гледате на сукоб интереса, и о чијим интересима говорите, ја не знам. Мој интерес је да гледаоци НТВ буду тачно, правовремено и истинито информисани и то и радим, понављам, већ 22 године, и радићу и даље – каже Јованчић.

Костићева сматра да није у сукобу интереса; фото: В. М.Сукоб интереса негира и помоћница градоначелника Марина Костић која води емисију „Живот преко реда“ на Зони плус. За разлику од Јованчића и Дамјановића који кажу да волонтирају у Градској кући, Костићева каже да волонтира на телевизији.

Тренутно, у телевизији Зона плус у Нишу волонтерски радим ауторску емисију која није ни у каквој вези са (дневно) политичким догађајима и темама. Као што се види, нема сукоба интереса између моје ауторске емисије коју, да поновим, радим волонтерски и мог садашњег радног места – истиче Костићева.

Међутим, гости у њеним емисијама су често и највиши градски функционери. Раније је угостила и бившег градоначелника Зорана Перишића, а последњу емисију одрадила је са министарком без портфеља Славицом Ђукић Дејановић.

“Градоначелник Ниша дискриминише медије”

Булатовић не би смео да дискриминише медије, сматра Добрашиновић; фото: В. К.То што, примера ради, Булатовић од именовања на место градоначелника Ниша одбија да гостује у емисијама Јужних вести, а прихвата позиве за гостовање у Јованчићевом јутарњем програму на НТВ, председник Коалиције зе надзор јавних финансија Добрашиновић види као дискриминацију.

Ако ти код једних идеш, а код других нећеш, дакле бираш медије с којима си у комуникацији, практично ти изолујеш један број медија, ти правиш дискриминацију. То је противно закону. Ако се не обраћаш онима који су те бирали, него тражиш неке своје заменике војнике. То шаље лошу поруку – подвлачи Добрашиновић.

Он додаје да је градоначелник дужан да одговара медијима.

Градоначелник не одговара медијима, већ преко медија се обраћа грађанима – каже Добрашиновић.

Новинари Јужних вести покушали су да на читав овај случај добију коментар и објашњење од градоначелника Булатовића који се, међутим, ни сада није јављао на телефон, нити одговарао на СМС поруке. Уместо тога, новинарима су одговорили из његовог Кабинета, али нејасно ко је писао одговоре – Јованчић који то наводно више не ради или Костићева.

Иначе, поменута тројка није једина која је задужена за медије у Кабинету актуелног градоначелника. Од његовог доласка на функцију овај посао радили су и Драгана Стојановић Крстић која је прешла у Канцеларију за локални економски развој и пројекте, Милан Цветановић који је запослен на неодређено време, а према незваничним информацијама помаже му и Милена Станковић, која је у Управи запослена на одређено време од 2018. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси