Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћосић: Најава озбиљнијих акција у циљу узнемирења новинара Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2019.

Аутор: Ј. Диковић Извор: Данас

Мушкарци са хируршким маскама убацили око 500 летака у двориште ТВ Н1 на којима пише "Република Србија довиђења. Добродошли у Луксембург"

Ћосић: Најава озбиљнијих акција у циљу узнемирења новинара Н1

Бацање летака од стране мушкараца са маскама није само још једна провокација на телевизију Н1, већ тест и најава озбиљнијих акција чији је једини циљ узнемирење новинара и запослених у Н1, те напади на њихов интегритет и безбедност, истиче за Данас Југослав Ћосић, директор ове кабловске телевизије.

У двориште зграде телевизије Н1 прексиноћ, око 21.20 часова, двојица мушкараца су преко ограде убацила око 500 летака на којима пише „Република Србија довиђења. Добродошли у Луксембург“.

Мушкарци су носили хируршке маске и удаљили су се аутомобилом који је био паркиран у близини.

Ово није први пут да се недалеко од зграде Н1 дешавају овакве ствари. У недељу су близу улаза постављене импровизована рампа и табла с натписом „Напуштате Републику Србију, добродошли у Луксембург“.

Пре мање од месец дана на огради градилишта, које се налази одмах поред ТВ Н1, такође је освануо плакат на коме пише „Република Србија – довиђења, Н1 – добродошли у Луксембург“.

Налепнице са истим текстом неколико дана пре тога појавиле су се на више локација у Београду, укључујући и зграду Регулаторног тела за електронске медије.

Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука, наглашава за Данас да је најновија провокација на Н1, али и напади на друге објективне медије „покушај да се из наше јавне сфере истисну малобројни медији који омогућавају критичко мишљење“.

– Нема никакве сумње да је гест на Н1, као и остали гестови застрашивања новинара других медија, синхронизован са влашћу. То људи из власти сасвим сигурно знају, јер су ово њихови експоненти и хтели би да се поништи свака могућност другачијег мишљења. То је илустрација наше политичке и медијске стварности, а што време више пролази ми смо све ближи потпуном мраку. Искрено се надам да ће ових неколико медија који одолевају свему томе успети да истрају и надам се да ће после неких политичких промена све бити другачије, истиче Вељановски.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) осудило је најновији инцидент усмерен против ТВ Н1 и позвало надлежне полицијске и тужилачке органе, а пре свих највише носиоце власти, да предузму све што је неопходно да би се зауставило учестало застрашивање новинара и редакције те телевизије.

Група за слободу медија, коју чини више од 200 организација и појединаца из медијског и невладиног сектора, најоштрије је осудила нападе, притиске и застрашивање на телевизију Н1 и позвала све новинаре и грађане да се солидарно окупе данас у 18 сати, испред зграде Владе Србије у Немањиној 11.

Орлић: Није било напада

Члан председништва Српске напредне странке (СНС) Владимир Орлић оценио је да убацивање летака у двориште ТВ Н1 није био никакав напад и да разлога за осуду нема. „Претпостављам да је то својеврсна реакција на знате већ добро познату причу која мислим да долази званично из Ваше телевизије, да сте ви неко ко се емитује у Луксембургу“, одговорио је Орлић на питање новинара Н1 и оценио да „нико није био нападнут“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси