Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протест испред Владе Србије због притиска на новинаре Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2019.

Извор: Бета

Протест испред Владе Србије због притиска на новинаре Н1

Група за слободу медија одржаће данас, у среду, у 18.00 сати, протест испред зграде Владе Србије поводом тога што су две маскиране особе - "фантоми", убациле 500 летака у двориште зграде Телевизије Н1.

"На лецима је исписано 'Република Србија, довиђења. Добродошли у Луксембург', што је сасвим јасна порука да новинари које режим не успева да контролише, нису добродошли у Србији, да за њих нема места овде и да би их требало протерати, избрисати, онемогућити", оцењено је у саопштењу неформалне Групе за слободу медија.

"Знамо шта се догодило кад су се фантоми први пут појавили, пре три и по године у Савамали, па нам је и та порука сасвим јасна – сравнити са земљом", пише у тексту.

Група за слободу медија је осудила нападе, притиске и застрашивање новинара у Србији и упутила захтев надлежним институцијама да открије ко врши притисак на Н1, и ко су налогодавци, али полиција засад то није успела.

"Захтевамо и да највиши државни званичници престану да вређају и дискриминишу независне медије и новинаре и креирају атмосферу линча у којој ниједан независни новинар није сигуран", пише у саопштењу.

Група за слободу медија подсетила је то није први инцидент у вези са телевизијом Н1 "која се најдаље и највише чује кад извештава о ономе о цему режимски медији ћуте".

Према Бази НУНС података о нападима на новинаре, ове године је до краја септембра забележено 89 инцидената."Ови напади догађају се као логична последица организоване хајке коју инспирише врх власти потпомогнут таблоидима", оцењено је у саопштењу.

"Позивамо све новинаре и градане да се солидарно окупимо у 18 сати, у среду 16. октобра испред зграде Владе Србије у Немањиној 11 и покажемо да нећемо дозволити да се новинарство и слобода говора протерују из Србије. Новинари и градани Србије морају да устану против фантома!", пише на крају саопштења Групе за слободу медија коју чини више од 200 организација и појединаца из медијског и невладиног сектора.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

16.10.

2019.

Realan [нерегистровани] у 10:56

.

"Slobodni" o slobodi. Licemerje bez granica.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси