Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чечен: Хапшење човека из Крушика туга за новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Чечен: Хапшење човека из Крушика туга за новинарство

Хапшење човека из Крушика који је доставио документацију и разоткрио аферу са оцем министра унутрашњих послова Небојше Стефановића један је од најтужнијих момената у историји истраживачког новинарства у Србији, изјавио је ФоНету уредник у Центру за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Бранко Чечен.

У серијалу разговора Presstup, Чечен је оценио да је то драстичан показатељ недемократске природе власти и случај који би требало да забрине.

„Ако власт почне да хапси наше изворе, то значи да је злоупотреба директно окренута према грађанима и њиховом праву да указују на неправилности“, сматра уредник ЦИНС.

Тај случај он види као запушавање уста храбрим грађанима који знају да много ризикују када пожеле да објасне шта се дешава у њиховој фабрици, установи или граду.

„Очигледно је прекршен Закон о заштити узбуњивача и све упућује на злоупотребу институција. Ми треба да охрабрујемо грађане да указују на корупцију, а не да их хапсимо због тога“, објашњава Чечен.

Говорећи о положају истраживачких новинара у Србији, Чечен истиче да управо они доказују важне ствари, попут озбиљне корупције и кривичних дела, што јако смета властима.

„Они немају позитиван однос ни према законима, ни према демократским нормама, па је било за очекивати да се поставе према истраживачким новинарима као према политичком непријатељу. Тако се и понашају“, сматра Чечен.

Положај истраживачких новинара није удобан, они су праћени, суочавају се блаћењем у провладиним новинама, постоје притисци и претње, али Чечен, ипак, као посебан проблем издваја то што им је онемогућен приступ документацији и релевантним саговорницима.

„Највећа фрустрација је, ипак, то што оно што се открије не стиже до највећег броја грађана Србије. Мислим да само они јако радознали који користе друштвене мреже успевају да сазнају део оних фантастичних ствари које ми откривамо“, уверен је Чечен.

Каже и да страх не осећа за себе, јер је „прошао ратишта 90-их, Аркана који са 10 типова упада у редакцију и постројава“, али се, ипак, плаши за своје новинаре и изворе.

„Иако их ми ефикасно штитимо, питање је да ли можемо да их заштитимо, ако БИА науми да разоткрије наш извор“, образлаже Чечен.

Додаје и да се плаши за ово друштво, које је „одавно глуво и слепо“, али када утрне и и престане да реагује, то је онда „велико и дивно игралиште за ауторитарце и диктаторе“.

Медије у Србији описује као дисфункционалне, јер нису у стању да информишу грађане о важним стварима на основу којих би они би требало да доносе одлуке.

„Медији се намерно држе у том стању и извршна власт непрестано још страшније погоршава ту слику, подстиче најнегативније праксе, гушећи најпозитивније“, констатује Чечен.

Осврћући се на феномен лажних вести и „несметано лупетање и измишљање по медијима“, он је оценио да се то може лако регулисати судском праксом, саморегулаторним телима и ослобађањем тржишта реклама, које је увек у рукама владајуће коалиције.

„У том случају, врло брзо ћемо видети да ће се медији такмичити у тачним информацијама, и губиће страховиту количину новца за нетачне информације, нарочито за оне злонамерне“, рекао је Чечен.

Одговорност медија види у њиховој послушности, зато што не пружају отпор, док су, према његовом мишљењу, узрок таквог стања недовољни ресурси. Чечен поручује да је за унапређење положаја медија неопходно да устане цело друштво.

„Док не устане читаво друштво или бар његови огромни сегменти не схвате да су им медији потребни да досегну било какву врсту нормалног живота, дотле ће било која влада моћи да ради шта год хоће“, напомиње Чечен.

Додаје и да су медији само једна од ствари које су „заробљене од стане Александра Вучића и Српске напредне странке“.

„Ми смо само један од многих друштвених алата и институција које су ућуткане, зграбљене и претворене у неку врсту сервиса за личне интересе“, указује Чечен.

Према његовом ставу, потребна је фундаментална демократизациха друштва, што је велики и тежак посао.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси