Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гајтанџијева: Узбуњивач из Крушика је херој јер је доказао корупцију, а они га хапсе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Гајтанџијева: Узбуњивач из Крушика је херој јер је доказао корупцију, а они га хапсе

Бугарска истраживачка новинарка Дилијана Гајтанџијева, чији је сајт Армс воч објавио причу о умешаности оца министра унутрашњих послова Србије у продају наоружања, оценила је да је ухапшени узбуњивач из ваљевске фабрике Крушик А.О. прави херој Србије јер је доставио документа која откривају корупцију на највишем нивоу власти у земљи али и наоружавање терориста Исламске државе у Јемену.

„Доставио ми је документе који откривају корупцију на највишем нивоу власти у Србији, експонирају све трговце оружјем, укључујући и оца потпредседника српске владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. То оружје које су извозили из Србије завршавало је у рукама исламистичких група у Јемену, скупина које су чиниле многобројне ратне злочине“, рекла је Гајтанџијева за Радио „Слободна Европа“.

Она је додала да се, међутим, уместо истраге наводне високе корупције као одговор хапси узбуњивач.

„Документи које ми је доставио храбри узбуњивач из Крушика откривају да је државна фабрика оружја (Крушик) приватној фирми ГИМ коју је представљао Бранко Стефановић, отац министра полиције, продавала оружје много испод цена које је тој компанији иницијално нудила, а такође и по ценама много повољнијим него што је продавала државној фирми за извоз оружја Југоимпорту СДПР. Осим тога, огромна је разлика између стварне цене тих комада наоружања и повлашћених цена по којима их је од Крушика куповао ГИМ“, навела је она.

Гајтанџијева је запитала због чега би државна фабрика Крушик била оштећена за стотине хиљада долара да би профитирала приватна фирма ГИМ коју представља Бранко Стефановић и зашто да та приватна фирма убира енормне профите гурајући у велике економске губитке Крушик, и самим тим и државу Србију као њеног власника.

„Злочин је и то што су тим оружјем наоружавали терористе – тачније, то је ратни злочин… Наравно да нико на свету не верује да ће се када се тајно тргује оружјем у спецификацији навести да је крајњи корисник терористичка организација Исламска држава у Јемену, нити да је као крајње одредиште Јемен јер је та земља под међународним ембаргом. Мене не занима шта они изјављују, ја сам објавила документе, фотографије, видео материјал који доказују да су терористи Исламске државе користили српско оружје, оружје које су отац српског министра и компанија ГИМ извезли у Саудијску Арабију“, рекла је она.

Она је додала да је, према међународном праву, Србија морала да прекине испоруку тог оружја када је сазнала да је оно завршило у рукама терориста али да то није учинила јер је у извозу учествовао отац потпредседника Владе и стицао профит од продаје оружја.

„Дакле, уместо да прекине извоз наоружања Саудијцима, што јој је међународно-правна обавеза, Србија је ухапсила узбуњивача зато што је открио овај злочин“, навела је она.

Гајтанџијева је рекла да је писала и српском тужилаштву и Специјалном тужилаштву за организовани криминал и питала их да ли ће отворити истрагу о сумњама на високу корупцију али да никада није добила никакав одговор, иако им је послала линкове на текстове који се тичу истраживања.

„Никакву реакцију нисам добила од српског тужилаштва, никакав одговор. По ономе што видим, једина њихова реакција била је хапшење особе која је открила документе о томе. Те институције одбиле су да испитају информације које сам им доставила, што је, по себи, злоупотреба њихових овлашћења. А онда су ухапсили узбуњивача, што је још драстичнија злоупотреба овлашћења, оптужили га за одавање службене или пословне тајне“, рекла је бугарска истаживачка новинарка.

Одлуком Вишег суда у Београду узбуњивач А.О. из фабрике Крушик враћен је јуче, после три седмице проведене у затвору, у кућни притвор. Виши суд је одбио жалбу Вишег јавног тужилаштва да А.О. буде у притвору у затвору, те остаје на снази одлука судије за претходни поступак и он се враћа у кућни притвор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси