Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Академик Теодоровић: Министар Стефановић треба да поднесе оставку, а тужилац да покрене истрагу о трговини оружјем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2019.

Аутор: Перица Гуњић Извор: Цензоловка

Академик Теодоровић: Министар Стефановић треба да поднесе оставку, а тужилац да покрене истрагу о трговини оружјем

„Ја сам шокиран... На основу оног што сам видео у медијима, то је очигледно криминал, који мора да се истражи до краја“, каже за Цензоловку академик др Душан Теодоровић, после протеста испред Централног затвора због затварања узбуњивача који је открио потенцијалну корупцију у врху власти у вези са трговином оружјем оца министра полиције Небојше Стефановића.

Професор др Душан Теодоровић, редовни члан САНУ, синоћ се, на протесту испред Централног затвора у Београду због хапшења узбуњивача А. О. из фабрике оружја Крушик, кроз металну ограду на капији обратио полицајцима који раде у ЦЗ-у, поручивши им да окупљени грађани нису никаква руља: 

„Окупљени нису никакви рушиоци, већ учесници грађанског протеста, који искрено, из срца, сматрају да наша земља заслужује боље, да не заслужује мафијашку државу. И борићемо се највише што можемо да сломимо ту мафијашку државу.“

Он за Цензоловку појашњава разлоге за овакво обраћање.

Теодоровић: Ми идемо у отворену диктатуру. Имам довољно година, па ме ово подсећа на режим Аугуста Пиночеа у Чилеу, где је страдало 30.000 људи. Тамо су људи затварани на стадионима, било је много несталих. Видимо шта се догађа у Турској, где су осуђивани новинари, професори универзитета, слободномислећи људи…

Оваква хапшења представљају индиције да ми можемо да закорачимо у том смеру, што је ужасно. Ја се као грађанин ове земље свим својим бићем противим свему томе и чим сам чуо за овај протест, ја сам дошао.

Цензоловка: Упозорили сте, обраћајући се полицајцима, и да долази време када ће се преиспитати свачија улога у времену у коме живимо.

Теодоровић: Нисам имао намеру да се обратим полицајцима на овом скупу, то је било спонтано, само ми је пала на памет идеја да ти људи, који раде у Централном затвору, да највећи број њих уопште не зна о чему се овде ради. Имао сам потребу да им то објасним, да их информишем и да им кажем да ми нисмо никаква руља, да смо ми нормални људи, грађани, који желе да протестују против оваквог стања у земљи.

Цензоловка: Како коментаришете то да је ухапшен узбуњивач који је јавност информисао о могућој корупцији у врху власти и то у фабрици која је у државном власништву? А о том хапшењу тужилаштво није обавестило?

Теодоровић: Ја сам шокиран. Немам потпуне информације о том случају, али имам утисак да он нема адекватну правну заштиту. То је прва ствар у којој му треба помоћи, најбољи кривичари ове земље у томе треба да се ангажују.

Цензоловка: Оно што јесте познато, на основу докумената које су објавили БИРН и Армс воч, то је да је отац министра полиције Небојше Стефановића трговао оружјем које је добио по повлашћеним ценама у Крушику.

Теодоровић: На основу оног што сам видео у медијима, то је очигледно криминал, који мора да се истражи до краја. У овом тренутку би било најбоље када би потпредседник Владе дао оставку. Ја то не очекујем, али би то урадио сваки потпредседник владе и министар у неком уређеном друштву. 

Да имамо независан правосудни систем, тужилац би због тога покренуо истрагу, али ја то од Загорке Доловац, нажалост, не могу да очекујем. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси