Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ауторка истраживања о трговини оружјем: Шокирана сам! Узбуњивач рекао истину, не треба он да буде у затвору него трговци оружјем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 10. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Ауторка истраживања о трговини оружјем: Шокирана сам! Узбуњивач рекао истину, не треба он да буде у затвору него трговци оружјем

Узбуњивач мора хитно бити пуштен, а директор Крушика и трговци оружјем ухапшени. Узбуњивач је открио корупцију на највишем нивоу у Србији и захваљујући тој особи свет сада зна истину да САД, Саудијска Арабија и отац српског министра снабдевају терористе оружјем, што је кривично дело по међународном праву, каже за Цензоловку Диљана Гајтанџијева, ауторка текста због којег је ИТ стручњак из Крушика ухапшен.

Диљана Гајтанџијева, бугарска новинарка и оснивачица сајта Армс воч, изјавила је за Цензоловку да је шокирана сазнањем да је, како преноси НИН, узбуњивач из фабрике Крушик, који је наводно открио новинарима тајне послове те фабрике и групе трговаца оружјем, ухапшен и да се налази у притвору.

„Шокирана сам, а ова вест није само мене шокирала. Узбуњивачу није место у затвору и он мора хитно бити пуштен, а директор Крушика и трговци оружјем морају бити ухапшени. Такође, истрага мора бити поведена и против тужиоца који је у овом случају злоупотребио своја овлашћења и стрпао у затвор особу која говори истину“, каже Гајтанџијева.

Захваљујући тој особи свет је сазнао истину

Она је у тексту навела да је од анонимне особе добила документацију из фабрике Крушик која садржи и-мејлове, интерну преписку, уговоре, фотографије, распоред испорука и остало.

За Цензоловку каже и да не зна ко јој је послао ту документацију, али да за ту особу може да каже је открила корупцију на највишем нивоу у Србији и да сада „свет зна истину“.

„Захваљујући тој особи свет је сазнао истину – да САД, Саудијска Арабија и отац српског министра унутрашњих послова снабдевају терористе оружјем, а то је кривично дело по међународном праву“, истиче новинарка Диљана Гајтанџијева.

Ова истраживачка новинарка постала је позната овдашњој јавности када је половином септембра на порталу Армс воч објавила експлозивно истраживање о трговини оружјем, у коју је умешан и отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, Бранко.

Према писању НИН-а, управо је тај текст био окидач за покретање истраге о томе ко је новинарима дотурио поприлично незгодне информације о томе како је државна фабрика оружја Крушик по повлашћеним ценама оцу министра полиције и потпреседника Владе Србије продавала оружје.

Као епилог тог истраживачког текста, ухапшен је узбуњивач А. О, ИТ стручњак у фабрици Крушик, коме се на терет ставља одавање службене тајне. Њему је, навео је НИН у последњем броју, одређен притвор од 30 дана и он се сад налази у Окружном затвору у Београду.

Након објављивања приче, Армс воч је био изложен хакерским ДДоС нападима, па је у циљу заштите неко време био недоступан посетиоцима из Србије. Бугарска новинарка је за Цензоловку тада изјавила да су ти напади на сајт, који је она основала, долазили управо из Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси