Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Злоупотреба деце у медијима: У Србији је тренд погоршање (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 10. 2019.

Извор: Н1

Злоупотреба деце у медијима: У Србији је тренд погоршање (ВИДЕО)

Када је реч злоупотреби деце у медијима тренд у Србији је погоршање у овој области, упозоравају гости Новог дана Саша Стефановић, директор Мреже организација за децу Србије и Божидар Димић из организације Пријатељи деце Србије.

Пре недељу дана у Канцеларији заштитника грађана представници медија потписали су Меморандум о разумевању и прихватању Правилника против злоупотребе деце у медијске сврхе, који је издало удружење Пријатељи деце Србије.

Саша Стефановић, директор Мреже организација за децу Србије, каже да су се потписивању овог меморандума нису одазвале све позване медијске куће у Србији.

Он је ипак најавио да ће се наставити са позивима свим медијима да поштују овај правилник у интересу деце.

"Радили смо мониторинг током прве школске недеље, приметили смо да је иако је тема образовања важна и доминанта, она се обухвата у само 28 одсто текстова, док су деца најзаступљенија у црној хроници", каже Стефановић.

Он је додао да већина медија делимично или потпуно открива идентитет детета и тиме крши његова права.

"И штампани и електронски медији крше одредбе о заштити идентитета и угрозавању безбедности својим програмима", истакао је.

Димић је рекао да се може претпоставити да медији желе да привуку пажњу публике, али кад су у питању деца ипка треба да се нађе неки други начин за то.

"У већини медији нема лоше намере, и зато је ова иницијатива добра да се скрене пажња новинара, уредника, на који начин да на исправно извештавају о деци", каже.

Он је истакао да је проблем што се о деци говори само као о жртвама насиља, а не водимо рачуна да ли ћемо погоршати положај тог детета, да ли ће бити стигматизовано.

"Обично до нас долазе вести из малих средина, а деца су рањива и важно им је шта њихови вршњаци мисле. Више пута новинари треба да размисле како ће обрадити неку тему, да не би угрозили достојанство детета, и водећи рачуна о томе како ће оно да настави да живи у својој средини", каже Димић.

Професионалност и етичност у медијима су јако важна тема, слажу се гости.

"Не размишља се много о етичности и како заштити приватност детета, важно нам да видимо сузе, крв, патњу и бол, а не размишља се како ће то да утиче на развој детета. Јако лоша порука се шаље, одговорност је државе да брине о најсиромашнијима, најрањиивијима, а не да вам ријалити поправља кућу", казао је Димић и упитао – на коме је одоговрнсот да се бави овим стварима.

Стефановић је поручио свима онима који пишу текстове у које су укључена деца, да се запитају да ли би волели да се њихово дете нађе у таквој ситуацији и знаће одмах одговор на то питање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси