Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дојче Веле не тврди да Трамп спрема поделу Косова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2019.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Дојче Веле не тврди да Трамп спрема поделу Косова

Трамп спрема поделу Косова“, бомбастично је на насловној страни објавио Информер, нетачно приписујући ту тврдњу немачком Дојче Велеу (DW). Текст базирају на анализи новинара DW Немање Рујевића о посети Ричарда Гренела, новог Трамповог изасланика за преговоре Београда и Приштине, у којој аутор наводи да се Белој кући очигледно жури да се косовско питање реши.

Ипак, у тој анализи Рујевић није тврдио да САД ради на подели Косова, како то манипулативно наводи овај прорежимски таблоид. „Главна порука моје анализе није какво решење заговара Бела кућа - то не зна нико - него да се ради о очигледној хитњи“, каже Немања Рујевић за Раскрикавање и подсећа да то није први пут да Информер изврће текстове ДW када му то одговара.

Новинар Немања Рујевић је 9. октобра у анализи „Гренел у Приштини и Београду: Белој кући се жури“ писао о новом Трамповом изасланику за преговоре чије именовање још увек није ни потврђено у америчком Сенату, а он је већ дошао на састанке са лидерима у Приштини и Београду.

„Белој кући се жури – то показује посета Ричарда Гренела региону пар дана након што га је Трамп именовао за изасланика за преговоре Београда и Приштине. Решење косовског проблема било би Трампов адут пред изборе у САД“, наводи Рујевић.

Он даље цитира професора на Универзитету „Џон Хопкинс“ Данијела Сервера који се „убраја у оне који се прибојавају да именовањем Гренела (...) поново може постати актуелна идеја корекције граница или размене територија“. Та идеја је, по Серверовом мишљењу, „већ умрла природном смрћу“.

Већ у следећој реченици, Рујевић пише:

„Иако нико не може знати шта је Трамп рекао Гренелу и докле је спреман да иде како би испословао споразум, могуће да је Гренел управо изабран да би смекшао Немце који се противе померању граница“, пише овај новинар у анализи.

Управо то је била реченица коју је Информер манипулативно изокренуо да потврди своју тезу о Трамповом залагању за поделу Косова, па је написао:

„Трампов изасланик Ричард Гренел има само један задатак - да увери немачку канцеларку Ангелу Меркел да прихвати поделу Косова као решење највеће кризе у Европи, јавља немачки медијски сервис Дојче Веле“, нетачно пише Информер.

Мада је самим поређењем два текста већ јасно да се ради о потпуно погрешно интерпретираним тврдњама, то додатно потврђује и сам Немања Рујевић за Раскрикавање.

„DW не тврди да Трамп ради на подели Косова, чак експлицитно пише да се не зна шта је Трамп рекао Гренелу. Да се оживљава идеја поделе, мисли амерички професор Сервер чија је изјава за Глас Америке цитирана у мом тексту. Пасус о томе да је Гренел можда одабран како би утицао на Немце је сажетак мишљења више аналитичара која су већ доступна и српској јавности… Главна порука моје анализе није какво решење заговара Бела кућа - то не зна нико - него да се ради о очигледној хитњи“, каже овај новинар.

Ово није први пут да Информер изврће текстове DW када му то треба, истиче Рујевић и подсећа да је пре само пар дана он лично „завршио“ у саопштењу СНС и „неколико пљувачких текстова на порталу Информера где сам назван мрзитељем и малтене другаром Рамуша Харадинаја“.

Информер је, наиме, 7. октобра реаговао на један Рујевићев твит о Александру Вучићу, називајући га квазиновинаром DW и хејтером који „кривотвори Вучићеве изјаве и призива хаос и насиље“ јер је погођен „катастрофалним изборним резултатом Харадинаја и Ђиласових кандидата Раде Трајковић и Ненада Рашића на косовским изборима“.

„Фасцинантно је како смо DW и ја само који дан касније релевантан извор - наравно, када нам се текст искриви и препакује како одговара режиму и парамедијском раднику Драгану Ј. Вучићевићу“, закључује Рујевић.

Таблоиди, иначе, често „форсирају“ причу о томе да се Трамп залаже за поделу Косова. Америчка амбасада у Београду је у пар наврата то демантовала истичући да је став САД да ће подржати свако компромисно решење Београда и Приштине које би гарантовало регионалну стабилност.

Своје упорне тврдње да је Трамп за поделу, таблоиди никада нису поткрепили ниједним конкретним доказом, а извештавање о томе често се своди на дојаве наводних анонимних „добро упућених“ извора.

 

 

 



 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси