Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Регионална платформа: Неприхватљив третман према екипи Радио Београда од стране Косовске полиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2019.

Извор: Бета

Регионална платформа: Неприхватљив третман према екипи Радио Београда од стране Косовске полиције

Регионална платформа за заговарање медијских слобода и безбедности новинара осудила је данас задржавање екипе првог програма Радио Београда од стране Косовске полиције у јужној Косовској Митровици.

Како се наводи у саопштењу, та платформа је навела да је косовска полиција зауставила службени ауто новинарске екипе у петак, 4. октобра и детаљно га претражила.

Додала је и да је према тврдњама Косовске полиције током идентификације и контроле новинара, један од чланова екипе имао је идентификациони знак са натписом Повратак 7. септембар 2019. године са печатом Министарства унутрашњих послова Србије (МУП) и додаје да је то заправо прес акредитација за догађај под називом Повратак који је организовао МУП Србије 7. септембра.

"Косовска полиција је због детаљније идентификације послала новинаре у полицијску станицу. Након што су завршили верификацију, административну и законску процедуру, новинари су пуштени после више од пет сати", наводи се у саопштењу.

Додаје се да због тога удружења и синдикат са Западног Балкана протестују због таквог поступања према новинарима и оцењују то као "неприхватљиво кршење медијских слобода и угрожавање новинара у обављању њуховог посла".

Та платформа је подсетила косовску полицију да су такве акције противне свим европским стандардима када су у питању медијске слободе.

"Регионална платформа захтева од надлежних институција на Косову да истраже поступак полиције у овом случају. Такође, позивамо косовску полицију да се извини нашим колегама због неприхватљивог угрожавања њиховог посла", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће та платформа о том случају обавестити међународне институције и организације.Чланови те регионалне платформе су Удружење/удруга БиХ новинари, Синдикат медија Црне Горе, Хрватско новинарско друштво, Удружење новинара Македоније и Независно удружење новинара Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси