Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Симоновић тужио новинара Маторчевића 14. пут, сада због текста у ком је назван „паликућом“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 10. 2019.

Аутор: Јасмина Добриловић Извор: Цензоловка

Симоновић тужио новинара Маторчевића 14. пут, сада због текста у ком је назван „паликућом“

Драгољуб Симоновић, бивши председник Општине Гроцка, који је оптужен за паљење куће Милана Јовановића, поднео је 14. тужбу против Жељка Маторчевића, уредника портала Жиг инфо, и то на дан када је Маторчевић прошле године пребијен. Тражи укупно 4,5 милиона динара.

На дан када је прошле године пребијен, 9. октобра, главни и одговорни уредник портала Жиг инфо Жељко Маторчевић добио је још једну, 14. тужбу Драгољуба Симоновића, бившег председника београдске општине Гроцка, због текста „Добро дошли у СНС Гроцка, добродошлицу вам желе Вучић и Паликућа“ који је објављен 12. маја ове године.

Симоновић је и овога пута тужбу поднео због „наношења душевног бола услед повреде угледа, части и права личности“ и за то тражи 300.000 динара, односно 4,5 милиона динара за свих 14 тужби.

„Сасвим је јасно да је надимак који је овде дат Драгољубу Симоновићу изузетно увредљив. Зато ћемо на овом месту само скренути пажњу у ком контексту је тужилац Симоновић са тим надимком повезиван у овом тексту. Првенствено је указано да ће све оне који дођу у просторије Српске напредне странке (СНС) у Гроцкој дочекати Александар Вучић и Драгољуб Симоновић, а онда је скренута пажња да Паликућа (Драгољуб Симоновић, прим. аут.) и даље влада у овој приградској општини Београда.“

У тужби, Симоновић даље наводи да је у тексту „илустровано“ како је он наводно члановима своје странке у Гроцкој саопштио да му „владавину“ у тој београдској општини „обезбеђује лично Александар Вучић“.

„Овај контекст текста требало би да читаоцима отвори очи да је тужилац Драгољуб Симоновић неко ко је склон да наручи и паљење нечије куће, а да му онда ипак председник Србије створи политички амбијент да и даље влада у овој градској општини.“

Симоновић даље у тужби наводи да би то требало код читалаца да створи одређену „омразу према њему као личности спремној на све подлости како би остао на власти“.

Симоновић у тужби каже да овај текст представља „континуитет објава увредљивих текстова Жељка Маторчевића са сасвим јасним мотивом да га морално дискредитује и да му наруши углед у средини у којој живи са породицом“.

„Цео текст је срачунат на то да се узима здраво за готово да је тужилац Симоновић наручио паљење куће Милана Јовановића. Дакле, било је потребно тако нешто понављати толико пута да се код читалаца ових текстова не остави ни најмања могућност да тако нешто није истина, то јест да је сасвим неважан исход кривичног поступка у коме се те околности утврђују.“

 

Симоновић у тужби каже да нема никакве дилеме да Маторчевић мисли на њега јер су уз текст објављене и фотографије постера Симоновића са председником Србије Александром Вучићем, док реч „паликућа“ није стављена под наводнике.

„Зато је неспорно јасно да текст ове врсте на интернет презентацији која нема никакве везе са појмом медиј нарушава углед и част тужиоца“, стоји у тужби.

Симоновић наводи и да све наведено из „спорног текста“ неспорно доприноси његовом великом психичком болу и вређа његово достојанство, посебно ако се има у виду да је ово само један од многих текстова.

Подноси тужбе, а не појављује се на суду

Истовремено, поставља се питање зашто Симоновић подноси тужбе, а не долази на рочишта.

Према речима Жељка Маторчевића, до сада је, после паљења куће Милана Јовановића, имао четири рочишта по тужбама Симоновића, али се он није појавио ни на једном.

„Претпостављам да се неће појављивати ни на следећим суђењима. Његова тактика тужби против мене јесте искључиво да ме исцрпи, како финансијски тако и физички, као и да себе пред судом прикаже као особу која спорове решава правним путем, а не насиљем. То су рекли и његови браниоци на последњем рочишту које је одржано њему као оптуженом налогодавцу за паљење куће колеге Јовановића“, рекао је Маторчевић за Цензоловку.

После 14. тужбе коју је добио, главни и одговорни уредник сајта Жиг инфо каже да му је све то што се догађа са тужбама које непрестано добија исцрпљујуће, али да ће издржати.

 „Симоновић оваквим поступком само потврђује ко је он заправо. Дефинитивно је ово још један вид притиска на новинаре од стране истакнутог члана СНС-а“, тврди Маторчевић.

Годину дана је прошло откако је засад још увек непозната особа пребила Жељка Маторчевића и он и даље сматра да се напад догодио искључиво због његовог писања и искључује могућност да за то постоји други разлог.

„Све је некако повезано са Симоновићем. И сам догађај, а и сумња у то ко је нападач. Подсетићу да је, према оптужници која се води против Симоновића, он изјавио да је рекао полицајцу (против кога се такође води поступак за паљење куће колеге Јовановића) да само поприча са њим и са мном. Тај догађај се десио само пар дана пре него што сам нападнут. Особа коју сам на препознавању означио као могућег нападача брат је припадника некадашњег Симоновићевог обезбеђења“, објаснио је Маторчевић за Цензоловку.

Маторчевић је нападнут и претучен 9. октобра прошле године. На Клиници за максилофацијалну хирургију при Стоматолошком факултету у Београду оперисана му је јагодична кост, о чему је Цензоловка извештавала.

Маторчевић још увек нема одговор на питање ко га је пребио, као ни шта полиција и тужилаштво раде по том питању.

Цензоловка је писала да је Друго основно тужилаштво одбацило кривичну пријаву против Ј. П., који се сумњичио да је 9. октобра прошле године физички напао уредника портала Жиг инфо и сломио му јагодичну кост.

Иначе, за данас је било заказано рочиште по тужби Драгољуба Симоновића против Жељка Маторчевића и Милана Јовановића, али је одложено.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси