Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски скандал у Панчеву: Новинари непожељни на седницама Градског већа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2019.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Медијски скандал у Панчеву: Новинари непожељни на седницама Градског већа

Добра пракса која је деценијама омогућавала увид јавности у рад градске управе сада је укинута. „Ова одлука указује на то да Град жели да процес одлучивања сакрије од очију јавности“, сматра Немања Ненадић из Транспарентности.

Изменама Одлуке о промени Пословника Градског већа Града Панчева, од 12. септембра, новинарима и новинаркама забрањено је присуство седницама тог тела. Члан 35, који је предвиђао да „представници средстава јавног информисања имају право да присуствују седницама Градског већа, осим када Градско веће решава у управном поступку…“, избрисан је из Пословника Градског већа. 

Тако је добра пракса, која је деценијама омогућавала увид јавности у рад градске управе, сада укинута.

Сагледали искуства других самоуправа

Истина, било је могуће претпоставити да ће се то догодити. Представници медија су на седнице Градског већа позивани телефоном, често само сат или два пре почетка, а у марту прошле године новинарима и новинаркама укинуто је право да добијају материјале за седнице Градског већа.

На седницу на којој се одлучивало о изменама Одлуке о промени Пословника – медији нису били позвани.

Како бисмо сазнали који су разлози за доношење такве одлуке, обратили смо се Саши Павлову, градоначелнику Панчева, и његовом заменику Предрагу Живковићу, али они нису били доступни за коментар. 

Питања смо послали и Канцеларији за односе с јавношћу Градске управе Града Панчева, али одговори нису стигли до објављивања овог текста.

Градска власт је колегама са портала 013инфо ипак одговорила на питања о укидању јавног рада Градског већа, рекавши да на тај начин „треба да се операционализује и унапреди рад Градског већа  Града Панчева и створе предуслови за ефективнији и ефикаснији рад на самој седници“.

„Како бисмо у складу са тим на терену имали брже видљиве резултате у свим областима за које је надлежна локална самоуправа, морамо имати ефикасне органе локалне самоуправе и искористити драгоцено време током седнице за оперативан рад и брзо и ефикасно извештавање стручних служби и на тај начин и брз и ефикасан поступак одлучивања чланова Градског већа Града Панчева“, стоји у одговору.

Они су навели да ће Градско веће, као и до сада, наставити да ради „транспарентно“ и да ће  обавештавати јавност и медије о свом раду тако што ће одржавати конференције за новинаре, давати изјаве и интервјуе, те да ће објављивати информације путем интернета.

Додали су и да су „сагледана искуства других локалних самоуправа“, те да доста градова и општина у Србији има на овакав или сличан начин регулисан рад седница градског већа.

Драстичан пад на листи транспарентности ЛС

Немања Ненадић, програмски директор организације Транспарентност Србија, потврђује за Цензоловку да су седнице отворене за јавност реткост у Србији, те да, нажалост, присуство медија или грађана седницама градског већа није законска обавеза.

Ипак, Ненадић напомиње да би то свакако требало да буде добра пракса, а не да се укида.

„Ова одлука не иде у прилог одговорнијој власти, већ указује на то да Град жели да процес одлучивања сакрије од очију јавности. Штетна је и за грађане, али и за саму градску власт, јер ће се искључивањем јавности  отворити спекулације да се на седницама праве тајни договори или да се доносе одлуке које нису у јавном интересу“, сматра Ненадић.

Иако се у одговору локалне самоуправе наводи да је Град Панчево у протеклом периоду оцењен од стране релевантних институција као једна од најотворенијих, најодговорнијих и најтранспарентнијих локалних самоуправа у Републици Србији, истина је ипак мало другачија.

Недавно истраживање Транспарентности Србија показало је да је Град Панчево у односу на истраживање од 2017. и од 2016. године значајно пало на листи отворености локалних самоуправа.

Пре две године Панчево је међу 15 локалних самоуправа проглашено за најтранспарентнију у истраживању Транспарентности Србија, са 67 поена, док је ове године добило само 45 поена.

„Један од закључака нашег истраживања о транспарентности локалне власти јесте да нема гаранција да ће се једном достигнути висок ниво транспарентности рада локалних самоуправа одржати. То зависи или од ангажовања преданих општинских службеника или од политичке одлуке. Одлука да се свесно смањи јавност рада заправо спада у домен политичких одлука“, закључује Ненадић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси