Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ненадић: Постоји опасност да се приступ информацијама умањи кроз друге законе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Ненадић: Постоји опасност да се приступ информацијама умањи кроз друге законе

Програмски директор организације Транспарентност Србија Немања Ненадић изјавио је данас да постоји опасност да се право на приступ информацијама умањи кроз друге законе и да би било добро да Уставни суд реагује.

Он је за телевизију Н1 рекао да би намера да се изузму у потпуности из закона тзв. друштва капитала отворила простор да се у блиској будућности остане без могућности приступа подацима о раду једног огромног дела јавног сектора који располаже великом јавном имовином, истакао је.

Ненадић је рекао да су ти други прописи заправо закони где се поједини државни органи сете да би могли да унесу директно у закон, који припремају, одредбу која би у потпуности искључила приступ информацијама, тј. неким информацијама које су за њих значајне.

„Било је много покушаја у прошлости да се такве норме уграде у законе, али већина њих нису, на срећу, успели… Кад су били доношени закони о улагањима – о помоћи инвеститорима, било је покушаја да се те информације у потпуности изузму“, рекао је Ненадић.

Он је рекао да да сваке године неколико стотина решења Повереника остане неизвршено.

Према његовим речима, најчешћи вид ускраћивања права на информације од јавног значаја – игнорисање захтева.

„Кад се жалимо Поверенику, не чекају чак ни решење Повереника него одмах доставе информацију… Постоји други проблем, кад неко сматра неке податке осетљивим… Имали смо случај да смо од РЕМ-а тражили детаљне податке о томе колико су који кандидати били заступљени на телевизијама са националном фреквенцијом, да укрстимо те податке и по телевизијама и по канидатима… Они су дали нешто збирно, и то нам никад нису доставили. И то је један пример да је Повереник наложио да нам се достави, а да информацију никад нисмо добили“, рекао је Ненадић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси