Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ представио приручнике "Правосуђе и медијске слободе"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2019.

Извор: Бета

НДНВ представио приручнике "Правосуђе и медијске слободе"

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) представило је данас у Новом Саду приручнике под називом "Правосуђе и медијске слободе", намењене унапређењу комуникације и разумевања између медија са једне, и представника правосуђа са друге стране.

Приручници су доступни на официјелном сајту ndnv.org, један је намењен новинарима а други судијама, адвокатима или представницима тужилаштва, како би могли да постану "партнери у подстицању поштовања закона, заштити људских права и стварању демократског окружења".

"Медији и правосуђе би по дефиницији требало да буду партнери у борби за поштовање људских права и слободе изражавања, као и партнери у борби против корупције, криминала и злоупотребе власти", рекао је на представљању приручника аутор и извршни директор НДНВ Вељко Милић.

Према његовим речима, проблеми у медијској сфери и проблеми у правосуђу, налазе се на "веома истакнутим местима у приручнику" и препознати су као спутавајући елемент у унапређивању друштвених, политичких и економских прилика у Србији.

Новинар и један од аутора приручника Недим Сејдиновић, рекао је да је приликом израде вођено рачуна да приручници буду што јаснији и језгровитији, а да истовремено "не банализују ове теме које су веома комплексне".

Како је објаснио, пажња је усмерена и на рад Сталне групе за безбедност новинара, која је основана 2017. године и у којој седе представници новинарских и медијских удружења, Министарства унутрашњих послова и Тужилаштва, као и на искуства која су проистекла из те сарадње.

"Када је та група почела са радом, било је огромних неразумевања, јер новинари нису могли да разумеју комплексност правосуђа, а са друге стране људи из те области нису могли да разумеју саме медије. Било је потребно много времена да се разјасне елементарне ствари, попут тога који су то медији који крше Кодекс новинара Србије, а који извештавају професионално, те да се између њих направи разлика", испричао је Сејдиновић.

Додао је да такви медији, који свакодневно крше кодекс и не раде по правилима професије, заправо врше притисак и на правосудне органе, јер користе информације из истражних проступака и на различите начине злоупотребљавају медијску моћ да би се обрачунавали са људима, па и онима који раде у правосуђу.

Приручник је настао у сарадњи Независног друштва новинара Војводине и Амбасаде Аустралије у Србији, а представљен је на скупу у Новом Саду "Медији и правосуђе – партнери или супарници?", на којем су учествовале судије новосадских судова, адвокати, медијски стручњаци и новинари.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

22.09.

2019.

Realan [нерегистровани] у 06:51

Ah

Monopol Vladara sveta na "nezavisnost" i "slobodu" medija, pravosudja...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси