Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ауторка истраживања о трговини оружјем: Напади из страха да грађани Србије не прочитају објављене документе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Ауторка истраживања о трговини оружјем: Напади из страха да грађани Србије не прочитају објављене документе

Први напади уследили након што је текст подељен на друштвеним мрежама, тагујући министра Небојшу Стефановића, чији се отац Бранко наводи као посредник у продаји оружја.

Три дана након објављивања текста о наводном извозу наоружања из Србије у Јемен, послу у којем, како се тврди, посредује отац министра унутрашњих послова, истраживачки портал Армсвоч (armswatch.com) и даље је недоступан у Србији.

Арсмвоч је у понедељак саопштио да се њихов сајт нашао под хакерским нападима и да је утврђено да ти напади долазе из Србије. Увођењем заштите од, прецизније речено, DDoS напада сајт је постао недоступан за посете из Србије.

„Неко се очито уплашио да би грађани Србије могли да прочитају документе које смо објавили“, истакла је за Цензоловку Диљана Гајтанџијева, бугарска новинарка, ауторка истраживања и оснивачица Армсвоча, говорећи о мотивима напада на тај сајт.

Гајтанџијева наводи да су први напади уследили не одмах након што је у недељу увече објављено истраживање, иначе треће у серијалу, већ након што је неко исте вечери поделио текст на друштвеним мрежама тагујући министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића, чији се отац Бранко наводи као посредник у лиферацији оружја.

Тридесетак минута након тога сајт је био оборен и тек након четири сата сајт је поново био онлајн, наводи бугарска истраживачка новинарка. 

„Била је то прва серија DDoS напада, друга је уследила наредног јутра, након чега је активирање клауд фер (Cloud Fare) заштите од таквих напада било неминовно. Од нашег провајдера добили смо информацију да иза напада стоји велики број IP адреса из Србије, и те су IP адресе одмах блокиране, али је истовремено од понедељка блокиран приступ сајту свима из Србије“, каже Гајтанџијева и додаје да заштита остаје до даљег јер су сигурни да напади још неће престати.

Она, међутим, истиче да грађани Србије ипак могу да прочитају истраживање, али само уколико сајту приступе преко ВПН (Virtual Private Network; Виртуелна приватна мрежа). Потребно је само да инсталирају ВПН на свом телефону и да се повежу, наводи саговорница Цензоловке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси