Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Унија дискографа Србије: Знатно унапређено остваривање ауторског и сродних права
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2019.

Извор: Данас

Унија дискографа Србије: Знатно унапређено остваривање ауторског и сродних права

Унија дискографа Србије-УДС овим путем поздравља усвајање Измена и допуна Закона о ауторском и сродним правима од стране Владе Републике Србије и Народне скупштине Републике Србије.

Сматрамо да је овим Изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима умногоме унапређено остваривање ауторског и сродних права, да је препозната важност продужења трајања заштите имовинских права интерпретатора и произвођача фонограма, такође је препознат значај увођења новог права на накнаду од емитовања, реемитовања и јавног саопштавања у корист интерпретатора-глумаца.

Усвојеним Изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима повећана је транспарентност рада организација за колективно остваривање права, као и њихова ефикасност у обавлјању послова остваривања права аутора и носилаца сродних права. Ово је значајно за више хиљада носилаца права који своја права остварују преко организација за колективно остваривање права.

Усвојеним Изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима извршено је усклађивање са 80% директива Европске уније из области права интелектуалне својине, што је значајно за затварање поглавља VII које се управо односи на поменуту област.

Унија дискографа Србије поздравлја и заклјучење Протокола између организација за колективно остваривање права произвођача фонограма и интерпретатора ОФПС и ПИ, с једне стране, и удружења емитера АНЕМ и РАБ, који заједно окуплјају преко 200 емитера у свом чланству, с друге стране. Овим Протоколом емитерима који плаћају минималну накнаду по тарифи дата је могућност остварења одређених умањења на обрачунат износ минималне накнаде, а нарочито емитерима који имају локалну и регионалну зону покривања. Организације ОФПС и ПИ су изашле у сусрет захтевима поднетим од стране удружења емитера и на заједнички начин постигнут је споразум и потписан је Протокол, све у интересу носилаца права, организација за колективно остваривање права, емитера и њихових удружења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси