Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ништа без страних донатора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2019.

Извор: ФоНет

Ништа без страних донатора

Независно и квалитетно новинарство у Србији данас не би постојало без подршке донатора, пре свега страних, изјавио је ФоНету независни медијски аналитичар Илир Гаши, уз оцену да је, са становишта бизниса, бавити се медијима у Србији, вероватно, најглупља ствар коју човек може да почне.

“Не постоји ни замисао могућности да се ви бавите новинарством на одговоран и квалитетан начин на националном, а камоли на локалном нивоу и да не пристојно, него и како живите од тога“, указао је Гаши у серијалу Преступ.

Он упозорава да незаштићен новинар и новинар који од свог посла не може да живи тешко може да опстане, што нас доводи до нимало оптимистичне слике медијске сцене Србије у будућности.

“Ми ћемо из године у годину имати све мање људи који су спремни да држе своју главу у торби због јавног интереса. Имаћемо све мање добрих новинара и све мање независних медија, до тренутка када их, на крају, уопште не буде било”, предвиђа Гаши.

Он издваја случај новинара из Гроцке Милана Јовановића, његову спаљену кућу и чињеницу да је за учешће у томе окривљен председник општине Гроцка.

“То указује на парадоксалан образац да су новинари у Србији у ситуацији да заштиту потражују од онога, који је често извор опасности по њих, а то је држава”, навео је Гаши.

Он је додао да се тај образац у блажој форми понавља и сваки пут када се председник Србије новинарима телевизије Н1 обраћа речима “ви са америчке телевизије”.

“Тако поручује да они раде против интереса ове државе и друштва, а тај анимозитет често резултује различитим врстама притисака на медије”, сматра Гаши.

Према његовој оцени, није посебно оригинално или паметно констатовати да је медијска ситуација у Србији изузетно лоша, али ће она бити још гора, јер је тешко замислити одакле може доћи решење.

Оцењује да је актуелна власт дала “изузетан допринос гушењу слободе медија”, али да и ранија искуства показују да су медији били плен власти.

“Власт се у мањој или већој мери освајала и задржавала кроз контролу медија. Ми у својој традицији чак и немамо идеју о томе зашто медији треба да буду слободни. Наша медијска култура није инхерентно она која тежи слободи”, сматра Гаши.

Није оптимиста ни када је реч о доношењу нове медијске стратегије, па нема ниједан разлог да верује у то да ће доношењем нове регулативе ситуација у било којој мери бити унапређена.

“Власт се у Србији заснива на контроли медија и моја теза једа власт неће учинити ништа што би јој ту контролу избило из руку", објаснио је Гаши.

Напротив, како је предочио, радиће све оно што може да ради, а да истовремено Европи то представља као процес демократске транзиције који је напоран и изазован, што повећава контролу.

Осврнувши се на феномен лажних вести, Гаши их у Србији највише примећује у таблоидима, које владајућа структура користи као мегафоне.

“Сврха лажних вести у Србији је стварање лажне стварности. Када се феномен лажних вест појавио на Западу он је означавао, и даље означава, то да се лажна вест повремено негде појави. Код нас је ствар у томе да оне готово у целини чине оно што нама власт и таблоиди желе да представе као тачно”, напомиње Гаши.

Ипак, уверен је да није свака вест која се појави у медијима производ лоше намере, већ да се често ради о непажњи и недостатку времена да се информације провере.

Такве грешке често примећује у онлајн медијима, а решење види у едукацији новинара.

“У том најбенигнијем облику лажних вести решење је тренирати новинаре како да препознају и што брже провере дали је реч о лажној вести”, поручује Гаши и истиче да би новинари требало да се пред публиком боре за кредибилитет.

“То се постиже релевантним и квалитетним новинарством које је у јавном интересу. Потребан је и труд да производ таквог новинарства дође до што више људи”, сматра Гаши.

Он наводи да бисмо у некој одговорнијој држави могли да поставимо захтев пред политичаре да пажљивије баратају информацијама и да не буду извор дезинформација, али да у Србији то није случај.

“Политичари имају врло директну корист и јасан интерес да лажне вести дистрибуирају све време и на сва звона, јер тиме пресудно задржавају своју политичку моћ”, оцењује Гаши.

Као аутор анимираног серијала “Доктор Спин – водич кроз контролу медија у 10 лекција”, Гаши указује да је стварност, ипак, често била бржа од сатире, јер, смо у сваком тренутку окужени спин докторима.

“Прилично је тужна иронија да сам се много пута налазио у ситуацији да пишући сценарио за неку епизоду 'Доктора Спина' будем истог дана прегажен неким развојем ситуације у стварности коју чак ни Доктор Спин, барем у мојој глави, не би могао да замисли", констатовао је Гаши.

То је тренутак у којем ситуација постаје луђа од карикатуре. Неко ће рећи да живимо у много занимљивом времену, али Гаши каже да то уопште није очекивао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси