Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драгољуб Симоновић тужи новинара 13. пут, тражи више од четири милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2019.

Аутор: Јасмина Добриловић Извор: Цензоловка

Драгољуб Симоновић тужи новинара 13. пут, тражи више од четири милиона

Бивши председник Општине Гроцка, осумњичен за паљење куће новинара Милана Јовановића, још једном је тужио уредника портала Жиг инфо Жеља Маторчевића, овога пута због текста „Како функционише један напредњак: Бије, пали, па онда тужи, и то сваког петка“.

Уредника žiginfo.rs Жељка Маторчевића 13. пут је тужио бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић, иначе осумњичен да је издао налог за паљење куће новинара тог портала Милана Јовановића. Симоновић од Маторчевића због увреде части и нанетог душевног бола, заједно са овом последњом тужбом, укупно тражи 4,2 милиона динара.

У тужби је наведено, као и у свакој претходној, да је Маторчевић у више наврата објављивањем текстова изузетно увредљиве садржине на разним интернет страницама непосредно узроковао штету тужиоцу – Драгољубу Симоновићу.

Симоновић: Жиг инфо није медиј

Тужилац тврди да портал Жиг инфо није регистрован у Агенцији за привредне регистре као медиј, већ као удружење Медијски центар „Жиг инфо“, и да „нема никакве везе са појмом медиј“.

„Када смо потпуно разобличили околности да ово удружење као ни његов интернет портал немају апсолутно никакве везе са појмом медиј, а још мање са појмовима новинарство и новинарски позив, право је време да предочимо начин на који је тужени причинио штету тужиоцу Драгољубу Симоновићу“, стоји, између осталог, у тужби.

Симоновић у тужби наводи да је Маторчевић 28. јуна објавио текст „Како функционише један напредњак: Бије, пали, па онда тужи, и то сваког петка“, те да он наставља са објављивањем увредљивих текстова са „сасвим јасним мотивом да морално дискредитује тужиоца Драгољуба Симоновића и да му наруши углед и повреди достојанство у средини у којој живи са својом породицом“.

У тужби се наводи и то да Маторчевићеви текстови за циљ имају „произвођење одређене омразе против тужиоца Симоновића код дела грађана Гроцке, јер је управо тужилац Симоновић био водећа политичка личност у то време у општини Гроцка“.

Симоновић сматра да је претрпео нематеријалну штету, односно да му је нанет душевни бол, настао услед повреде угледа, части и права личности.

У тужби се Симоновић осврће и на то да у наведеном тексту Маторчевић „настоји да учини неспорним“ да је управо он (Симоновић) наручио паљење куће новинара Милана Јовановића, тврдећи да су њих двојица већ неколико година писали о њему изузетно увредљиве текстове.

„Практично је општепозната чињеница да је поводом тог догађаја у току кривични поступак у коме је Драгољуб Симоновић један од окривљених, а не правоснажно осуђених. Нејасно је шта је онда туженом Маторчевићу дало за право да објављује овакве текстове“, пита се у тужби бивши председник Општине Гроцка.

У предлогу Другом основном суду за доношење пресуде, Симоновић, као и претходних дванаест пута, тражи да му Маторчевић надокнади нематеријалну штету наношењем душевног бола услед повреде угледа, части и права личности у износу од 300.000 динара, са затезном каматом, као и све трошкове парничног поступка.

Маторчевић: Власт се обрачунава са новинарима

За Маторчевића ни ова тужба није изненађење. Новина је, према његовим речима, то што је текст написан крајем јуна ове године, за разлику од прошлих текстова због којих га је Симоновић тужио, а који су стари неколико година.

„Овај текст је настао после девете тужбе коју сам примио, као моје виђење нечега што се дешава у постпредседничком периоду Драгољуба Симоновића. Интересантно је то што Симоновић у овом тексту поново себе проналази, као да је лично он прозван. У ствари, он поново изокреће написано, а објавио сам само чињенице које су, између осталог, унете и у оптужницу против њега за паљење куће колеге Јовановића“, рекао је Маторчевић за Цензоловку.

За њега нема дилеме, наставиће да пише и даље. Верује да идентично размишљају и његове колеге са портала Жиг инфо.

„Симоновићеве тужбе су јасан доказ како се актуелна власт обрачунава са новинарима. Зашто актуелна власт? Управо зато што је Симоновић и даље члан СНС-а, а у Гроцкој су на челу Општине и Општинског одбора напредњака и даље кључни Симоновићеви људи“, каже Маторчевић.

Он је мишљења да Александар Вучић никада неће сменити људе који су компромитовани и да су његове речи на Главном одбору странке само представа за јавност.

Маторчевић је добио позив да због ове тужбе дође на главну расправу 21. јануара следеће године. У међувремену су, 10. и 12. септембра, одржана рочишта по другим Симоновићевим тужбама, а остала су заказана за октобар, када ће се са Симоновићем сретати у судници више пута.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси