Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Митровић: Претње политички мотивисане
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2019.

Аутор: А. Поповић Извор: Данас

Митровић: Претње политички мотивисане

Живимо у сулудим временима у којима нико није безбедан, свако може да прети новинарима ако му се нешто не свиђа, зато што надлежни органи не спроводе закон и не кажњавају такав вид понашања, истиче Дарко Митровић, водитељ ТВ емисије „Ментално разгибавање“, поводом претњи које је недавно добио.

Прве претње Митровићу су упућене преко друштвене мреже Инстраграм у виду поруке 29. августа, што је он и пријавио надлежним органима.

– Заједно са фирмом у којој радим, Јунајтед медијом, власником канала Нова С, поднео сам пријаву Одељењу МУП-а за високотехнолошки криминал и од тада нисам добио никакав одговор. У међувремену је уследила нова претња са истог профила пре два дана, али нисмо успели то да пријавимо јер се на телефоне у полицији није нико јављао, објаснио је Митровић.

Он истиче да су поруке недвосмислено изгледале као претње по живот – наведено је, између осталог, „срешћемо се у тами“, те да полиција лако може да утврди са које су адресе, али да никакве реакције сада није било.

– Полиција може све да открије, ми имамо добре законе који предвиђају јасне казне, али овде се закони не спроводе или се спроводе парцијално. Да ли то значи да треба да живимо под претњама или да узимамо закон у своје руке? Овај недостатак правне државе води у анархију, закључује Митровић.

Водитељ „Менталног разгибавања“ истиче и да претпоставља да је његова емисија и начин на који критикује власт била узрок претњама, те да су оне вероватно „политички мотивисане“. Ипак, додаје да то неће утицати на његов посао, нити ће га уплашити, али је јако важно да полиција реагује због целокупне новинарске професије.

– Неће ово утицати на мој посао, слободно се крећем, слободно радим и моја емисија ће остати таква, а ако се некоме не свиђа, може да промени канал. Али важно је због свих мојих других колега да надлежни одмах реагују на овакве ситуације, закључује Митровић.

Независно удружење новинара Србије најоштрије је осудило претње Дарку Митровићу и позвало полицију и тужилаштво да идентификују починиоца и против њега покрену поступак у складу са законом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси