Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Регулисано плаћање надокнаде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2019.

Извор: Фонет

Регулисано плаћање надокнаде

Удружења радио-станица (РАБ) Србија и Асоцијација независних медија (АНЕМ) потписали су протокол о сарадњи са организацијама произвођача фонограма Србије (ОФПС) и Права интерпретатора (ПИ) који се регулише плаћање јединствене накнаде за емитовање фонограма и интерпретација, уз могућност остварења умањења на месечни износ накнаде.

Протоколом ће, како у данашњем саопштењу наводи РАБ, бити омогућено умањење минималне накнаде за све емитере који је плаћају ОФПС, а реч је претежно о радио-станицама које имају локалну и регионалну зону покривености.

Уговорне стране сагласиле су се да се за обрачун минималне накнаде у складу са тарифом за пружаоце медијских услуга са седиштем ван Београда, који имају дозволу за терестријално емитовање, одобрава умањење од 25 одсто. Усаглашено је и да се одобри умањење по коначном обрачуну у износу од 15 осдто корисницима-емитерима који плаћају минималну накнаду за емитовање фонограма и на њима забележених интерпретација, ако редовно достављају програмске шеме и уколико благовремено измирују накнаду по закљученом споразуму, наведено је ун саопштењу.

Председница Удружења радио-станица РАБ Србија Маја Раковић изразила је задовољство договором и потписаним Протоколом, наглашавајући да се умањење, првенствено односи на оне емитере којима је одређена минимална месечна накнада за плаћање.

"Међу њима има радио-станица које нису у завидном финансијском положају. То су надлежни у ОФПС и ПИ разумели и брзо смо дошли до заједничког предлога. Наставићемо преговоре с ОФПС и ПИ, а у следећој фази желимо да смањимо накнаде које се обрачунавају емитерима по постотку", објаснила је председница РАБ.

Умањење ће бити примењивано од 1. октобра 2019, а обрачуната минимална накнада на месечном нивоу не може бити мање од 500 динара, наведено је у саопштењу.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

13.09.

2019.

Realan [нерегистровани] у 13:41

.

Rakovicka, jedan od medijskih "genija".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси