Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво: Гугл отежао истрагу претњи Видојковићу и Кулачину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2019.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Тужилаштво: Гугл отежао истрагу претњи Видојковићу и Кулачину

Док у Тужилаштву кажу да је Гугл одбио да уступи податке о особи која је претила смрћу ауторима емисије „Добар, лош, зао“, Марко Видојковић сматра да полицији и тужилаштву овај случај служи за подсмех и да ће убудуће морати сам да се брани кад то већ држава не жели.

Тужилаштво и даље истражује ко стоји иза претњи које су крајем јуна упућене Марку Видојковићу и Ненаду Кулачину, ауторима емисије „Добар, лош, зао“ Телевизије Шабац. Према сазнањима Цензоловке, истрага је отежана јер је компанија Гугл одбила да уступи неопходне претплатничке податке.

Међу коментарима емисије „Добар, лош, зао“, у којој је гостовао председник општине Стари град Марко Бастаћ, нашле су се и речи извесног „Срдана Петровица“, како је потписано. Особа која стоји иза овог налога написала је како ће Видојковића и Кулачина „побити када дође на власт”, називајући их „отпадницима народа“.

Неколико дана пошто је јавност обавештена о претњи која је упућена новинарима, Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал упутило је захтев за прикупљање потребних обавештења надлежној јединици МУП-а, уз навођење доказних радњи које је потребно обавити.

„У току прикупљања обавештења и спровођења доказних радњи упућен је захтев предузећу ‘Гоогле’ ЛЛЦ из Сједињених Америчких Држава у вези са одређеним неопходним претплатничким подацима, а у вези којих је ово предузеће негативно одговорило на захтев. Предузимају се даље радње на идентификацији лица које је упутило претње, али из претходних разлога, то поступање је отежано“, кажу у тужилаштву за Цензоловку.

Марко Видојковић за Цензоловку иронично коментарише да је сигуран да је проблем у Гуглу, као и да је вероватно дошло и до сметњи на телефонским везама, па нико из тужилаштва није позвао њега и Кулачина да их питају осећају се ли се угроженима. Такав позив није стигао ни из полиције, каже Видојковић и додаје:

„Сигуран сам да су покушавали безброј пута. Очигледно је да овај случај њима служи за подсмех, те да верују како смо Кулачин и ја због онога што говоримо заслужили и много горе, па ће евентуално реаговати кад се то много горе и деси. Уз то, пошто у другим случајевима Гугл и Фејсбук сарађују, те се починиоци претњи другим јавним личностима експресно проналазе, долазим до закључка да нас држава, а можда и Гугл и Фејсбук, ко зна, третирају као небитне ликове на које не вреди трошити времена и којима претње смрћу треба да буду егзотични комад живота и каријере”, поручује овај писац и новинар.

Како додаје, апсолутно је незаштићен, што значи да ће „убудуће морати сам да се брани како зна и уме, када то већ држави не жели“.

На претњу која је упућена Видојковићу и Кулачину реаговала су домаћа и међународна новинарска удружења. Репортери без граница су осудили ову претњу смрћу и подсетили да би, према законима у Србији, истраге претњи новинарима требало да се раде по убрзаној процедури.

За угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем, запрећена је затворска казна од шест месеци до пет година.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси