Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Клеут: Новинарство мора да ослушкује и публику, иначе ће бити прогутано лажним вестима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2019.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Клеут: Новинарство мора да ослушкује и публику, иначе ће бити прогутано лажним вестима

Уколико новинарство не схвати да му је данас задатак да ослушкује своју публику и да јој одговара, онда ће бити прогутано лажним вестима и дезинформацијама, каже др Јелена Клеут, доценткиња на Одсеку за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду.

На Филозофском факултету у Новом Саду данас је почела Међународна школа „Нове технологије и нове одговорности“, која је окупила 30 студената са 13 универзитета из 10 земаља. Кроз предавања, радионице, панеле, трибине, будући новинари се припремају за рад у дигиталном окружењу, али се осим указивања на предности нових технологија, акценат ставља и на велику одговорност коју новинари као глас јавности имају.

Мало медија ради са својом публиком

Одговорност за собом повлачи и константно преиспитивање, од самог начина на који медији функционишу до тога каква им је комуникација са сопственом публиком. Према речима Јелене Клеут, потребно је да се говори о преиспитивању публике, саме професије, као и тржишта на ком медији послују. 

Јелена Клеут поручује да је преиспитивање међу медијима у Србији најмање присутно онда када се преиспитује однос према публици. 

„Неки медији поштују етичке стандарде, неки не, неки су дигитално врло активни, неки не, али оно што дели медије у Србији јесте однос према професионалним стандардима у новинарству. Што се тиче односа према публици, чини ми се да је јако мали број медија схватио да мора да ради планирано, стратешки и систематично са својом публиком“, објашњава ова доценткиња.

Она додаје и да комуникација са публиком нису само ад хоц кампање и појединачни позиви да им се пошаљу фотографије са догађаја, али подразумева и то.

„Потребно је постојање једне целовите, комплетне стратегије комуницирања са публиком. Мени је јасно да то представља један изазов за новинарство, јер је оно највећим делом навикло да води монолог и да подучава, а сада мора мало више да ослушкује, да одговара и да објашњава својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима оно што пре можда није морало. Уколико новинарство не схвати да му је данас и то задатак, онда ће бити прогутано лажним вестима и дезинформацијама“, сматра Јелена Клеут.

Нови начини грађења односа с публиком

Начин на који се комуницира са публиком, поручује Јелена Клеут, јесте нова одговорност за новинаре који су под будним оком јавности 24 сата дневно. Уједно, публика од новинара тражи веће ангажовање.

„У овим несталним временима, у којима смо сумњичави према свему, новинари су ти који морају да пронађу нове начине да изграде однос поверења са својом публиком“, закључује доценткиња Клеут.

Међународна школа организује се од 9. до 15. септембра на Филозофском факултету у Новом Саду. У том периоду, у суботу, 14. септембра, биће организован и Шести међународни фестивал студената „On the record“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси