Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Писмо Танјуга Савету за штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2019.

Извор: Танјуг

Писмо Танјуга Савету за штампу

Донели сте одлуку да је Танјуг прекршио Кодекс новинара Србије када је објавио вест о бившој тајландској премијерки Шинаватра, а аргумент на који се позивате - није тачан.

Без стида сте се позвали на јефтину лаж, недостојну тог тела и људи који претендују да дају мишљење и лекције о било чему што је везано за медије, информисање, штампу…

Вест да је Шинаватра осуђена у својој земљи за корупцију на пет година затвора није никаква ексклузива, како ви „утврђујете“, нити резултат било каквог истраживања „Недељника“.

То је чињеница, позната већ две године, још од како су у августу и септембру 2017. о томе известиле светске агенције, а међу њима и Танјуг.

Можемо вам дати и датуме и наслове вести које смо објавили, али нећемо, јер вама не требају аргументи.

Ваша жеља да професионално дезавуишете Танјуг била је јача од ризика да испаднете незналице.

Да вас подсетимо - поводом жалбе „Недељника“ и нашег одговора да смо вест о држављанству бившој премијерки Тајланда Јинглук Шинаватри, осуђеној због корупције у својој земљи, написали на основу одлуке објављене у Службеном гласнику, ви у вашој “анализи“ наводите да је у СГ објављено само да је госпођа Шинаватра добила српско држављанство, али да су информације о осуђивању резултат Недељниковог истраживања.

Ма немојте? Истраживали да је осуђена за корупцију по АФП-у и Танјугу?

Уз то сте навели да је Танјуг прећутао чињеницу да је Недељник први објавио да је Шинаватра осуђена због корупције, а, прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају, објашњавате ви, једнако је њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи.

О чему причате? Какав став јавности? Какво пречуткивање истине?

О чему?

О Недељнику?

О Шинаватри?

О Танјугу?

Кажете, требало је да наведемо да је Недељник први објавио да је Шинаватра осуђена за корупцију у својој земљи, „поштујући истраживачки рад колега, који су објавили аналитички текст о проблематичним одлукама Владе о додељивању држављанства људима који су у својим земљама осуђени за одређена кривична дела“.

Какве везе Танјуг има са „аналитичким текстом Недељника“, какву обавезу Танјуг има према њему?

Уствари, питање је - какву обавезу ви имате према том тексту, када тврдите да је Танјуг позивањем само на одлуку Владе Србије, објављену у Службеном листу, вест да је Шинаватра добила српско држављанство „представио као нешто што је влада званично саопштила, а не покушала да сакрије“.

Шта ви уствари хоћете?

Чиме се ви у ствари бавите?

Новинарским кодексом сигурно се не бавите, а ми немамо воље да улазимо на ваш терен политичарења. Немамо мотива за то.

После овакве аргументације и оваквих теорија завере, јефтиног политикантсва, увијеног у чланове Кодекса - Савет и његове одлуке не сматрамо релевантним и оне за нас више не постоје.

Али, могли бисте да заседате и дискутујете, ако вас ова тема интересује - да ли је Недељник и по којим критеријумима прекшио новинарски кодекс када у свом „истраживању“ није навео да је 5. септембра 2017, на пример, АФП јавио, а Танјуг пренео да је Шинаватра осуђена у својој земљи на казну затвора од пет година.

Пошто новинари Недељника тада на Тајланду нису били, нити отуд извештавали.

Редакција Танјуга

Коментари (3)

Остави коментар
суб

14.09.

2019.

Милан Ђокић [нерегистровани] у 08:55

Идите

"Новинарским кодексом сигурно се не бавите, а ми немамо воље да улазимо на ваш терен политичарења. Немамо мотива за то."

Кад ја тако што се јављате? Идите и картајте се шаха.

Одговори
сре

11.09.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 20:20

Bolest

Da, bolest. Metastaza. Na svim nivoima.

Одговори
сре

11.09.

2019.

Predrag [нерегистровани] у 16:47

Ah, taj Savet za štampu!

Odličan odgovor Tanjuga!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси