Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СНС преузео просторије РТС: Градски простор у Нишу и Врању, јефтина закупнина и ћутање власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 09. 2019.

Аутор: Стефан Марковић Извор: Јужне вести

СНС преузео просторије РТС: Градски простор у Нишу и Врању, јефтина закупнина и ћутање власти

Градске локале у Нишу и Врању у којима су била смештена дописништва РТС-а, без јавног конкурса преузела је Српска напредна странка и за њих плаћају цену мању од тржишне. Уговор између владајуће партије и Града у коме иста партија има власт, нишка Градска управа скрива, а о овој сарадњи не жели да говори ни градоначелник Дарко Булатовић. Стручњаци сматрају да је сарадња између Града и СНС сумњива баш због скривања информација.

Августа прошле године дописништво нишког РТС-а исељено је из просторија у којима је њихов студио био од оснивања. Из Улице војводе Мишића број 50 у ширем центру Ниша пресељено је у мањи простор. Званични разлог за то је, како кажу добро обавештени извори, то што је РТС тражио економичније решење, иако закупнину није плаћао. Након неколико месеци, у овај градски простор уселили су нови станари – Градски одбор СНС.

Јавног позива ни лицитације није било, а није ни морало према Уредби Владе Србије, којом је омогућено парламентарним странкама да закупе јавне просторије без учешћа на јавним лицитацијама.

Иако првобитно нису желели да говоре о томе колико плаћају за просторије, повереник нишког СНС-а Звездан Миловановић је обелоданио цену – нешто више од 200 евра месечно. Рекао је и да је уговор са Градом склопљен на неодређено време, све док је СНС парламентарна странка у Нишу.

Износ месечних закупа (за последња 3 месеца) је 28.111,38 динара – рекао је Миловановић.

Додао је да је цена дефинисана градском Уредбом из 2018. године, према којој парламентарним странкама може да се омогући да плаћају 20 % од процењене вредности закупнине.

Према тој рачуници, нови СНС простор је величине око 200 квадратних метара, а реална цена закупнине би била нешто већа од 140.000 динара.

Градски званичници крију документацију и ћуте о сарадњи са СНС

Званичне информације и документа о цени и критеријумима сарадње Града и владајуће партије има нишка Градска управа. Међутим, они не желе да објаве ништа од тога, нити да коментаришу овај случај.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, који је, како кажу у његовом Кабинету, ставио потпис на уговор са СНС, каже да то није у његовој надлежности.

У посао и надлежност градоначелника и Градског већа не спада издавање и одређивање цене закупа пословног простора. Целокупан поступак и процедуру давања простора у власништву Града појединцима, правним лицима, политичким, невладиним и свим другим организацијама и институцијама спроводи и реализује Градска управа, односно ресорни Секретаријат, док градоначелник само формално потписује Уговор након окончане комплетне процедуре – наводе у Кабинету градоначелника.

Они су новинаре упутили на Градску управу. Међутим и тамо мук.

У Градској управи су одбили да доставе новинарима уговор СНС – Град, под изговором да новинари пречесто траже информације званичним захтевима за приступ информацијама од јавног значаја. Зато су новинари упутили жалбу Поверенику за информације од јавног значаја.

Ни Анђелија Стаменковић, секретарка Секретаријата за имовинско правне послове, који руководи градским простором, није желела да говори о овом случају.

Рекла је да не може да даје коментаре без сагласности начелника Градске управе Љубише Јанића, иначе члана СНС-а, који се новинарима није јављао на телефон, нити одговарао на питања упућена СМС поруком.

„Транспарентност Србија“: Скривање информација директно кршење закона

Немања Ненадић из организације „Транспарентност Србија“, која је Ниш сврстала у један од најнетранспарентнијих градова у Србији, сматра да је и те како од јавног интереса да локална самоуправа обелодани уговор са Српском напредном странком и да његово скривање представља кршење закона.

Додаје и да понашање градске власти код јавности може да пробуди сумњу о потенцијалној спрези партије и Града због којег је можда дошло и до привилеговања када је СНС-у дат простор у закуп.

То је директно кршење закона. Овде је реч о уговору који је ствар од јавног интереса. Поготово још због саме чињенице да постоји могућа повезаност и по партијској линији. Логично је да ће се јавити сумње да је дошло до неког привилеговања, тако да је најбољи интерес Града управо да се такве одлуке обелодане, како би се сумње одагнале – истиче Ненадић.

И уредница ЦИНС-а Милица Шарић сматра да скривање информација говори о сумњивој сарадњи између Ниша и странке.

Претпостављам да је градска управа под веома лошим условима дала у закуп просторије. не видим зашто би иначе крили информације. Нетранспарентност указује на корупцију и штету у буџету – подвлачи Шарићева.

Сматра и да недавање информација указује да градска власт ради за партију, а не за грађане.

Нису исти услови за све?

Први човек нишке Демократске странке (ДС) Миодраг Станковић каже да ова парламентарна партија већ две године не користи градски простор. Разлог за то је, наводи Станковић, управо превисока цена коју су морали да плаћају Граду.

Ми смо имали просторије од око 350 метара квадратних у Копитаревој улици (Казанџијско сокаче). Град је триплирао цене. Морали смо да плаћамо преко 1.000 евра месечно и зато смо се иселили одатле. Сада изнајмљујемо приватни простор – истиче Станковић.

Једна од парламентарних партија у Нишу, која користи градски простор јесте Демократска странка Србије (ДСС). Њихове просторије се налазе у Улици Светозара Марковића у центру града, недалеко од Полицијске управе.

Заменица председника нишког Одбора ДСС Сузана Антић каже да су просторије у лошем стању и да планирају да се селе.

Највероватније, каже, не у градски простор.

Додаје да за градске просторије у којима су сада плаћају нешто више од 300 евра.

Простор има између 100 и 150 квадрата, а око 36.000 динара месечно плаћамо. Е, сада, ту нам се рачуна и подрум који не користимо, јер нема прозоре – наводи Антићева.

Ненадић из „Транспарентности“ каже да је највећи проблем код сарадњи између локалних самоуправа и странака то што нису једнаки односи према свима.

Проблем давања просторија у закуп под повлашћеним условима јесте то што по Закону о финансирању политичких активности, локалне самоуправе могу на тај начин да помажу странкама, али морају да поступају једнако према свима. Никада неће бити све то једнако, једнака квадратура просторија, квалитет простора, локација… – наводи Ненадић.

Додаје, да не постоје дефинисани критеријуми по којима би се правично додељивао простор.

У Врање нема скривање

Пре него што су просторије у Нишу добиле нове станаре, у градске просторије које је користило врањско дописништво РТС-а, априла 2018, на трећем спрату, у Партизанској улици 17, уселио се СНС. Како кажу извори Јужних вести из Врања, РТС до марта прошле године није ни у овом граду плаћао закупнину, али им је онда из власти стигло обавештење да ће морати да плаћају. Цена је, кажу, била превисока.

Било је прескупо, а и простор за РТС је био превелик – наводи извор.

Према уговору који су новинарима доставили из Градске управе Врања, Градски одбор СНС у Врању плаћа за 216 метара квадратних нешто мање од 13.000 динара месечно.

Поред тога, наводи се у уговору, због радова на адаптацији простора, од априла 2018, па све до августа исте године, СНС је био ослобођен плаћања закупнине.

Иначе, баш као и у Нишу и у Врању, Градско веће донело је одлуку да нема јавног надметања за овај простор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси