Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Привођење новинарке „Јединства“ – вожња под дејством алкохола или политичка позадина и примена силе?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 08. 2019.

Извор: КоССев

Привођење новинарке „Јединства“ – вожња под дејством алкохола или политичка позадина и примена силе?

Дугогодишња новинарка листа „Јединство“, Соња Ивковић, приведена је јуче у полицијску станицу у Гњилану.

О разлозима за привођење Косовска полиција и сама Ивковић, међутим, дају опречне изјаве. Док из Косовске полиције тврде да је она управљала возилом под дејством алкохола, што је, како наводе, био разлог њеног привођења, Ивковић ово негира, сматрајући да иза њеног јучерашњег заустављања и привођења стоји политичка позадина, те да је према њој примењено брутално понашање. Обе стране потврдиле су једно – да комуникација између новинарке и службених органа по заустављању није текла глатко, те да је Ивковић одбила да уради алко-тест.

Хашани: Очито се видело да је под дејством алкохола

Исмет Хашани (Ismet Hashani), портпарол регионалне јединице Косовске полиције у Гњилану, у разговору за КоССев, каже да је Соња Ивковић јуче заустављена зато што је полиција имала информације да „возач вози неопрезно и чудно“.

Истиче да се „очито видело да је под дејством алкохола“.

Тврди да Ивковић „уопште није била кооперативна“ и да се у комуникацији са полицајцима лоше понашала – „псовала, вређала, нон стоп“.

Косовска полиција је, како наводи, била је принуђена да одузме ауто, да јој не дозволи да даље управља аутомобилом, јер се „очигледно видело да није имала контролу“, те да је зато приведена у полицијску станицу.

Узета јој је изјава, али додаје да Ивковић „ни по коју цену није дозволила да се уради алко-тест“.

Написана јој је казна због сумње да је управљала возилом под дејством алкохола, након чега је пуштена кући, објашњава Хашани, додајући да јој је одузета и возачка дозвола са привременом мером од шест месеци.

Ивковић: Иза мог привођења стоји политичка позадина

Соња Ивковић која за Јединство ради од 1995, у разговору за КоССев, каже да се она јуче враћала из Грачанице ка Новом Брду, у којем живи, када ју је на магистралном путу код Лабљана зауставила, како наглашава, Косовска царина, а не патрола саобраћајне полиције.

У гепеку возила којим је управљала, како објашњава, налазили су се штампани примерци листа „Јединство“ који она дистрибуира у Новом Брду.

Политичка позадина?

Ивковић износи сумњу да иза њеног заустављања на путу стоји и то што је, између осталог, на насловној страни листа „Јединство“ објављен њен текст под насловом „Отимају територију, прекрајају историју“ у вези са актуелним дешавањима у Новом Брду.

„Индикативно је то и да је КФОР долазио у Ново Брдо, у Прековац. Копирали су насловну страну и питали су људе шта мисле о томе. Није имало ничег националистичког у том тексту, већ само један извештај о оном шта се догодило са тврђавом и каква је реакција људи. Никакав коментар нисам дала, осим што је био такав наслов на насловници“, објаснила је Ивковић.

Ивковић признаје да је вербално узвратила патроли која ју је зауставила, нарочито када су затражили да ради алко-тест, јер како тврди није била под дејством алкохола.

„Они се ваде на то да сам ја била у алкохолисаном стању. Уопште није било тако. Ја сам возила нормално, никакво пијано стање. И одједном у Лабљану ротација, царина, ја се испаркирам нормално, онда су они кренули…Јесам реаговала, стварно сам била у афекту, свашта сам рекла – шта је, шта ово значи, то пијана, откуд вам право да ме заустављате„.

Након што је дошло до препирке, како каже, стигла је и саобраћајна патрола из Гњилана. Ивковић је навела да су је са лисицама на рукама спровели у полицијску станицу.

„То јесте била права драма, али су ме спровели као да сам највећи криминалац. Ставили су ми лисице на руке, довели ме у полицију и онда су ми рекли да радим алко тест што сам ја одбила, а у том извештају нису дали моју изјаву да ја одбијам алко тест зато што сматрам да је политички мотивисано. Питала сам да не будем притворена, са чим су се потом сложили“, рекла је Ивковић.

Реакције – осудили Јединство, Канцеларија за КиМ и УНС

На јучерашње привођење Ивковић, реаговао је и директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић као и лист „Јединство“ чија је дугогодишња новинарка.

Ђурић је истакао да је „згрожен начином на који је од стране Косовске полиције третирана српска новинарка“ и  навео да „очекује да међународне организације и струковна удружења реагују како би се Србима на Косову и Метохији гарантовала елементарна људска и професионална права“.

Лист „Јединство“ позвао је сва новинарска удружења и институције „да осуде овај немио догађај који је директно уперен на претње и застрашивање новинарке Ивковић и свих српских новинара и медија на Косову и Метохији који износе истину, а да се особе из Косовске полиције који су хапсили, приводили и малтретирали новинарку Ивковић, позову на одговорност“, преноси Грачаница онлине.

12:53 – УНС и УНС на Косову: Тражимо одговорност за примену силе приликом привођења Соње Ивковић

У међувремену, реаговало је и Удружење новинара Србије тражећи, како су навели, „одговорност за примену силе приликом привођења Соње Ивковић“.

УНС и УНС на Косову траже да „унутрашња контрола полиције и администрација ЕУЛЕX-а испитају све околности привођења Ивковић, као и да утврде одговорност царинских службеника који су зауставили и претресли њен аутомобил, а затим позвали полицију“.

УНС и УНС на Косову истичу да привођење колегинице показује „јачину институционалног притиска са којим се новинари на Косову и Метохији годинама суочавају“.

„Новинари ‘Јединства’ радили су и раде у тешким условим пре, у време и после НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, а посебно након протеривања целе редакције из Приштине“, поручили су из Удружења новинара Србије.

Соња Ивковић је прошле године говорила за РТК2у емисији „Мој живот, моја животна прича“. То шта је Соња Ивковић рекла тада новинарки Александри Јовановић о условима у којима живи и ради, погледајте у видеу:

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси