Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Откривен споменик Мићи Орловићу испред РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 08. 2019.

Извор: РТС

Откривен споменик Мићи Орловићу испред РТС-а

РТС слави 61. рођендан, када је Телевизија Београд из студија на Београдском сајму почела да емитује експериментални програм. Откривен споменик доајену телевизије Мићи Орловићу испред зграде РТС-а у Таковској 10.

Споменик су свечано открили Оливер Млакар и супруга Милоја Миће Орловића Љиљана Орловић.

Још један од легендарних телевизијских водитеља Оливер Млакар рекао је приликом отварања споменика да му је част што може да открије споменик Мићи.

"Сећања су прекрасна. То су били дани када смо много радили заједно. Дружили смо се и били смо успешни. То се неће никада заборавити", рекао је Млакар.

Истакао је да између их двојице није постојало ривалство.

"Он је био људина. Доиста смо се волели као драги пијатељи и нико се није желео истакути на рачун другога. То ме је веселило", навео је Млакар.

Мићина супруга Љиљана је навела да су пре више од пола века почели важни кораци за човечанство који су постали Мићина професија и у које је уложио свој дах, разум, говор, вид...

"Његов принцип је био да разликује оно што се може од онога што се не сме", рекла је Љиљана.

Они који су са Мићом Орловићем годинама реализовали бројне емисије још једном су му одали почаст. Сећања нису штедели.

Композитор Војкан Борисављевић је рекао да га памти као веома доброг певача а продуцент ТВ Загреб Срђан Бужанчић је навео да ће Мићин однос према екипи био испуњен човечношћу, што се данас изгубило.

Међу пријатељима и иницијатор постављања скулптуре, Танасије Катанић, директор "Призме".

"Он је био један диван човек, он је био магија, он је био нешто што је непоновљиво", навео је Катанић.

Први водитељ, првог Дневника, првог дана емитовања Телевизије Милоје Мића Орловић (1934-2013) овековечен је у скулптури – споменику који је дар Танасија Катанића ("Призма" из Крагујевца) Радио-телевизији Србије. Аутор скулптуре је истакнути вајар Небојша Савовић Нес, дугогодишњи реализатор мермерне орнаментике на Храму Светог Саве у Београду.

Скулптура Миће Орловића је од камена, висине 1,92 центиметра на постољу и приказ је водитеља на сцени, рађен према једној од најкарактеристичнијих његових фотографија из обиља фото-материјала.

Захваљујући Скупштини града и другим релевантним градским институција, скулптура доајена Телевизије Београд добила је право место у Београду.

Мића Орловић имао је фантастичан, прелеп бас са хиљадама нијанси. Завршио је Филолошки факултет и постао телевизијска звезда. Толико је био популаран да је шездесетих година морао да се појави у Дневнику да би демантовао гласине да су га прегазила кола.

Његов таленат за глуму препознале су светске продуцентске куће још пре него што су га видели гледаоци. Бил Барнс, један од америчких саветника нашим телевизијским пионирима, рекао је да ни они, тамо у Америци, немају тако комплетну личност на екрану.

РТС целе седмице одаје почаст својим почецима, али се и окреће ка будућности.

Отворен је "РТС Клуб" у Хиландарској 2. Настављена је дигитализација архиве ПГП-а, почиње интернет продаја али и унапређење техничких капацитета студија 8 и 9. Започето је и формирање интегрисане редакције Информативног програма.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси