Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Виши суд поново казнио НИН по тужби Небојше Стефановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 08. 2019.

Извор: НИН

За повреду части 300.000 динара, НИН ће се жалити Апелационом суду

Виши суд поново казнио НИН по тужби Небојше Стефановића

“У име народа”, како је наведено у пресуди донетој још 6. јуна 2019, Виши суд у Београду установио је да приватно лице Небојша Стефановић, који се мимо суда представља као министар полиције, није “Главни фантом из Савамале”. И да је самим тим, због његове фотографије објављене на насловној страни НИН-а 16. јуна 2016. и пратећег текста “Небојша Стефановић, главни фатом из Савамале” претрпео душевни бол, који је процењен на 300.000 динара, увећан за затезне камате и судске трошкове.

Три године након што МУП није утврдио ко је рушио у Савамали и две године након што је, после жалбе НИН-а, Апелациони суд пресудио да најстарији недељник није крив, све је одлуком Касационог суда враћено на почетак. И опет је исти судија Вишег суда, Слободан Керановић, донео исту одлуку, по којој Стефановићева душевна бол вреди тачно онолико колико је у тужби и тражио.

Једина је разлика у односу на првобитну пресуду, донету крајем 2016, после само једног рочишта, што је овог пута амнестирао главног и одговорног уредника НИН-а Милана Ћулибрка.

Чак је наложио Стефановићу да му исплати 60.000 динара на име трошкова парничења.

Истовремено, новинарка Сандра Петрушић, ауторка текста и НИН ДОО дужни су, по новој пресуди, да солидарне исплате надокнаду тужиоцу. Конкретно, судија Керановић је тек из другог покушаја приметио оно што му је предочено и у првом – да у тренутку објављивања текста Ћулибрк није био одговорни, већ само главни уредник НИН-а.

НИН ће, као и после прве неправоснажне пресуде, искористити право на жалбу Апелационом суду, посебно имајући у виду образложење које је овај суд дао када је предмет вратио на првостепени поступак – да се установи како је министар полиције, који је на челу ресорног Министарства, делао од рушења у Савамали до објављивања спорног текста у НИН-у. И када се и колико пута тим поводом обратио грађанима у “ситуацији када је јавност узнемирена тим догађајем”.

У пресуди Вишег суда у Београду је наведено да је суду достављен прес-клипинг из ког се види да се Стефановић обраћао јавности у периоду од рушења у Херцеговачкој до објављивања текста, али се не види којим речима и да ли је то чинио на “умирујући начин”. НИН се нада да ће Апелациони суд на основу исказа министра Стефановића (да није преслушао снимке телефонских разговора између узнемирених грађана и оператерке у МУП-у и да му “није јасно одакле толико интересовање јавности због рушења ‘неколико бесправних објеката’ и да су се у срушеним објектима у Савамали ‘одвијале и неке криминалне радње у спрези с тајкунима”) проценити да ли га је НИН без икаквог повода прозивао, указујући да ће се министар полиције сматрати “главним фантомом из Савамале” све док полиција не открије ко је пре 40 месеци са фантомкама на главама бесправно рушио у центру града.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси