Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереник: Телеком да КРИК-у достави уговор о куповини Коперникуса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2019.

Аутор: Весна Радојевић Извор: Раскрикавање

Повереник: Телеком да КРИК-у достави уговор о куповини Коперникуса

Повереник за информације од јавног значаја наложио је државном предузећу Телеком Србија да достави КРИК-у Главни уговор о куповини кабловског оператера „Kopernikus technology“.

Главни уговор између државног Телекома и две офшор фирме регистроване на Кипру о куповини кабловског оператера „Kopernikus technology“ није објављен ни десет месеци након потписивања. Иако је новинарка КРИК-а више пута затражила од Телекома тај документ, из овог државног предузећа никада није стигао одговор.

Због тога је служба Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности наложила Телекому да у року од пет дана одговори на захтев и достави Главни уговор уколико га поседује. Подсетимо, иако кључни уговор о продаји кабловског оператера Коперникус државном Телекому није објављен, из документације до које су дошли новинари Раскрикавања може се закључити да је у питању 195 милиона евра.

Наиме, пропратна документација састављена истог дана када и Главни уговор открива цену.

Према Уговору о преносу удела, Телеком је „Kopernikus technology“ купио од две офшор фирме регистроване на Кипру - „Kopernikus Corporation (Cyprus) Ltd“ и „KPNK CY Holdings Limited“.

Иза прве стоји Срђан Миловановић, нови власник телевизија ПРВА и 02 и брат повереника Српске напредне странке, а иза друге је пољски инвестициони фонд Абрис.

Власници „Kopernikus technology“, да би продали фирму Телекому, морали су прво да понуде један другом део власништва - како би испунили право прече куповине. Саставили су документацију у којој формално нуде један другом власништво у фирми и одбијају понуду.

Тако се наводи да је „KPNK CY Holdings“ одбио да купи удео „Kopernikus Corporation ltd“ за 105 милиона евра, док је „Kopernikus Corporation ltd“ одбио да купи удео другог власника за 90 милиона евра. Одлучили су да под истим условима своје уделе продају Телекому Србија, што у збиру износи 195 милиона евра, како пише у документацији до које су дошли новинари Раскрикавања.

„Сходно наведеном, сагласни смо да Ваш удео, а који ће представљати удео од 49% основног капитала Друштва, продате под истим условима под којима сте нама учинили понуду, привредном друштву Предузећу за телекомуникације Телеком Србија“, наводи су у једном од обавештења о одрицању од права прече куповине потписан 1. новембра 2018.

Истог дана потписан је и главни уговор са Телекомом када и ова документација - 1. новембра 2018.

Телеком је након куповине компаније „Kopernikus technology“ купио још неколико мањих кабловских оператера чији су уговори такође тајни.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси