Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ни после 21 године нису нађени отмичари новинара на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 08. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Ни после 21 године нису нађени отмичари новинара на Косову

Координација српских удружења породица несталих и убијених лица на простору бивше Југославије је данас, поводом годишњице отмице новинара Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перанића, негодовала што починиоци тог злочина нису кажњени.

Српска координација наводи да су 21. августа 1998. године, новинари Ђуру Славуја и Ранко Перанић, киднаповали припадници терористичке Ослободилачке војске Косова, на путу Велика Хоча – Зочиште, када су кренули ка манастиру Свети Врачи, да снимања прилога о повратку отетих калудјера.

„Судбина новинара “Радио-Приштине“, није расветљена ни данас, а тужилац “ЕУЛЕКС-а“ је одлуку о обустављању истраге, због наводног недостатка доказа, супрузи Ранка Перанића, уручио новембра 2017. године. Нема података да је у вези ових злочина ико саслушаван, чак ни по командној одговорности, иако су имена ‘командно одговорних’ припадника тзв. Ослободилачке војске Косова у зони отмице – јавна тајна“, навело је удружење.

Спомен-плоча коју је на месту отмице поставило Удружење новинара Србије, седам пута је уништавана, што указује да, како је саопштено, албанско друштво на Косову нема елементарно поштовање према српским жртвама.

Српска координација са огорчењем констатује да о злочиним тзв. Ослободилачке војске Косова сведоче и отмице и убиства Љубомира Кнежевића, новинара “Јединства“, Александра Симовића, новинара и преводиоца, Марјана Мелонашија, новинара српске редакције Радио Косова, Момира Стокуће, фото-репортера сарадника “Политике“ и других.

Указују да нико није одговарао за злочине почињене над српским новинарима на Косову и Метохији, нити је против било кога подигнута оптужница, те „позивају правосудне власти да прекину ту нецивилизовану праксу некажњавања злочина почињених над Србима на Косову и Метохији“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси