Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт се неће одрећи контроле над РЕМ-ом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 08. 2019.

Аутор: А. Поповић Извор: Данас

Мали изгледи да ће захтев опозиције за смену Савета Регулаторног тела за електронске медије бити испуњен

Власт се неће одрећи контроле над РЕМ-ом

Власт неће дозволити да се испуни захтев опозиције за сменом чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) јер би тиме изгубили главни механизам контроле над медијима и своју пропагандну машинерију, оценили су саговорници Данаса.

Опозиција је након преговора о изборним условима дала рок властима до 15. септембра за смену комплетног Савета РЕМ – због несавесног рада, и избор нових чланова. У супротном, опозиција ће бојкотовати изборе.

Представници власти одмах су категорично одбили овај услов уз образложење да не постоје законски основи за то.

Ипак, Закон о електронским медијима оставља могућност да се поступак разрешења покрене на предлог барем 20 посланика Скупштине Србије, пише агенција Бета. Уз овај предлог, потребно је да се докаже да су функционери РЕМ несавесно радили свој посао те да Савет да мишљење о разрешењу.

На ово подсећа и новинар Ђорђе Влајић, истичући да је законом јасно регулисан начин смене, те да није тачно оно што су говорили челници СНС.

– Захтев за смене на челу РЕМ је логичан јер регулатор не ради свој посао. Он је постао сервис власти који штити њима блиске електронске медије, а они раде као пропагандни систем и медијска батина у корист власти. То је један зачарани круг и зато не желе да допусте било какве смене на његовом челу. И опозиција то види и покушава да га разбије, како би се створио фер медијски амбијент, објашњава Влајић. Приватни емитери се, примећује он, захваљујући овој заштити понашају као „господари јавног добра“ односно националне фреквенције.

Ипак, Влајић сматра да су управо из ових разлога мале вероватноће да до смена и испуњења захтева заиста и дође, посебно у назначеном року.

– Имам утисак да ће се власт на све начине борити против тога и да се неће одрећи једног врло озбиљног механизма за контролу јавног мњења, нагласио је он.

Динко Грухоњић, програмски уредник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) такође оцењује да смене на челу регулаторног механизма за електронске медије нису могуће.

– Режиму не пада на памет да размишља у том смеру јер Александар Вучић има посебну патолошку потребу да буде у медијима – има посебан пик на новинаре и таман га мучили неће попустити притисак док год не буде принуђен, истакао је Грухоњић.

Он закључује да таква врста „принуде“ може доћи једино споља односно са Запада, те да без такве врсте притиска опозиција неће моћи да оствари свој захтев.

– Проблем је што институционалним путем не може ништа да се промени. Бојим се да ни опозиција није свесна тога и да зато нису најбоље формулисали овај захтев. То је омогућило представницима власти да се додатно изругују, указује Грухоњић.

Из невладиних организација ЦРТА, ЦЕСИД и Транспрентност такође су указали да је неопходно да РЕМ ради брже по пријавама које добија посебно током изборног процеса и да постоје бројне неправилности током оглашавања.

Три упражњена места у Савету

Савет регулаторног тела за електронске медије тренутно има шест чланова од укупно девет места. Три места која су упражњена већ три године резервисана су за представнике националних савета националних мањина, удружења филмских, сценских и драмских уметника, удружења композитора и надлежни скупштински одбор за културу и информисање. По процедури прописаној Законом о електронским медијима потребно је да надлежни скупштински одбор упути јавни позив да се попуне упражњена места, а предлоге кандидата је потребно поднети у року од 15 дана од дана објављивања позива.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси