Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  10. дан штрајка Маје Павловић: Медији морају да се удруже и траже промену тарифа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 08. 2019.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

10. дан штрајка Маје Павловић: Медији морају да се удруже и траже промену тарифа

Маји Павловић треба пружити подршку јер истрајава у томе да се нешто што је спорно регулише. Ово је заиста велики проблем локалних медија који су дигитализацијом и не својом вољом постали регионални, каже Милева Малишић, директорка ТВ Форум из Пријепоља.

Директорка новосадске телевизије Канал 9 Маја Павловић почела је 10. дан штрајка глађу испред зграде Регулаторног тела за електронске медије у Београду. Ниједан представник власти се јавно није ни осврнуо на тај случај – 10 дана ћуте о штрајку глађу који се дешава испред институције коју је основала држава и чије представнике бира парламент.

После 10 дана штрајка глађу, Маја Павловић није добила никакав одговор на питање када ће бити примљена на разговор код председника. Како каже за Цензоловку, нико ни из РЕМ-а, испред којег штрајкује, није сишао барем да је поздрави. Па ипак, гласови о томе да су накнаде које спори Маја Павловић превисоке почињу да пристижу са све више страна. 

„Са једне, медијске стране, прича се шири, али са друге, институционалне, ништа се не догађа. Јуче нам је у посети био секретар (Александар) Гајовић и рекао да би требало данас у Влади да има састанак и да ће покушати да добије неку информацију о мом случају, па ће ме обавестити. Наравно, он и даље инсистира да прекинем штрајк глађу због сопственог здравља“, поручује Павловић за Цензоловку.

Да су накнаде Организације музичких аутора Србије (СОКОЈ) и Организације произвођача фонограма Србије (ОФПС) заиста превисоке и да не одговарају пословању и ситуацији у којој се налазе медији у Србији, за Цензоловку потврђује и Милева Малишић, директорка Телевизије Форум из Пријепоља.

Овај медиј цивилног сектора такође је водио судске спорове због накнада за заштиту ауторских права, а успех је био половичан.

„Спорови су вођени са ОФПС-ом и СОКОЈ-ем, то су монополистичке организације које су добиле од Владе да се баве чиме се баве и није дозвољено никоме другоме да штити нечија права. То доводи до тога да се они понашају како се понашају. Та минимална накнада коју ми СОКОЈ-у плаћамо за мене је максимална, они не прихватају да се плаћа процентуално према нашим приходима. Медији морају да се удруже и да траже да се та тарифа промени”, указује Малишић за Цензоловку.

Како објашњава, осим СОКОЈ-а, минималну накнаду прописао им је и ОФПС, али је они нису плаћали, због чега су били тужени. Међутим, суд је пресудио у корист пријепољског медија, а они су у својој одбрани рекли да би требало да буду третирани као медији цивилног сектора, што и јесу, те је суд наложио да плаћају накнаду процентуално у односу на своје месечне приходе, што сада чине. 

Када је реч о случају Маје Павловић и тога да је власт игнорише, Малишић каже да је ћутање недопустиво, али да није ни очекивала да ће се огласити поводом Канала 9. 

„Искрено ми је жао што је Маја Павловић почела штрајк глађу и зато што урушава своје здравље, јер се у нормалним државама седне за сто и разговара, али то у Србији изгледа да није случај. Свакако, њој треба пружити подршку јер истрајава у томе да се нешто што је спорно регулише. Ово је заиста велики проблем локалних медија, медија цивилног сектора, медија који су дигитализацијом и не својом вољом постали регионални. Ја уопште немам претензију да будем регионални медији, немам капацитете за то, покренула сам медиј цивилног сектора за локалну средину, а кад је дигитализација наступила онда смо преко ноћи постали регионални и имамо обавезе као такав медиј“, закључује наша саговорница.

Током јучерашњег дана поново су се огласили Репортери без граница који су позвали овдашњу власт да уради све што може како би се ситуација поправила, наводећи да „ништа не може да оправда то што је новинарка принуђена да угрожи сопствени живот како би осигурала преживљавање локалног медија“. 

О случају спорних тарифа и накнада изјаснио се и председник управног одбора Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Веран Матић. Он је за Удружење новинара Србије рекао како минимална накнада за емитовање фонограма и на њима забележеним интерпретацијима коју су обавези да плаћају емитери, а коју Маја Павловић оспорава, „уопште није мала“ и да би је „ваљало кориговати“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси