Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Девети дан штрајка Маје Павловић: Застрашује ћутање власти и опозиције о проблемима локалних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 08. 2019.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Девети дан штрајка Маје Павловић: Застрашује ћутање власти и опозиције о проблемима локалних медија

Директорка новосадског Канала 9 Маја Павловић, која је изнела своје захтеве учесницима састанка власти и опозиције, каже да је застрашујуће то што се прича о слободи медија врти око тога колико ће опозиција добити простора на националним телевизијама, док нико не обраћа пажњу на локалне медије.

Директорка новосадског Канала 9 Маја Павловић штрајкује глађу већ девети дан испред зграде Регулаторног тела за електронске медије у Београду. Из кабинета председника Србије Александра Вучића и даље нема никакве назнаке да ће директорка новосадске телевизије бити примљена на разговор.

После осам дана на води и цигаретама, Маја Павловић се осећа уморно. Иако апели да одустане од штрајка глађу због угрожавања сопственог здравља стижу са различитих страна, она не жели да посустане. Први циљ је разговор са Александром Вучићем о томе због чега мора да чека неколико година на доношење пресуда у вези са накнадама које њена телевизија мора да плаћа.

Међутим, и тај циљ засад делује далеко, јер се нико из кабинета председника није огласио поводом њеног случаја.

У међувремену, о проблемима медија разговарају представници и власти и опозиције, ван очију јавности. У уводном делу састанку, којем су медији могли да присуствују, директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић поменуо је случај Маје Павловић и Канала 9, преноси потпредседница Независног друштва новинара Војводине Маја Леђенац за Цензоловку.

То медијско удружење присуствовало је само отвореном делу састанка. Маја Леђенац понавља став НДНВ-а да институције морају да преузму одговорност и да почну да решавају проблем Канала 9. Представници овог удружења јуче су у Београду разговарали са Мајом Павловић, апелујући на њу да прекине штрајк глађу због опасности да наруши сопствено здравље.

„НДНВ изражава озбиљну забринутост за здравствено стање Маје Павловић, те упозоравамо надлежне државне органе да својим нечињењем ову ситуацију још више отежавају. Лицемерно је и опасно ћутање институција на захтеве директорке Канала 9. По ко зна који пут указујемо на то да пример Канала 9 није усамљен, те да су угрожени сви локални медији који покушавају да очувају професионално информисање, било због политичких притисака или због економског исцрпљивања“, понавља Маја Леђенац. 

Маја Павловић је уручила своје захтеве учесницима састанка опозиције и власти, подсећајући на проблеме локалних и регионалних медија у Србији. Она је за Цензоловку додала да је било какав разговор помак, али да не верује да ће дати било какав резултат. Такође, има примедбе на поимање саме слободе медија.

„Застрашујуће је да се цела прича о слободи медија заснива на томе колико ће опозиција имати простора у медијима са националном фреквенцијом. Апсолутно се не обраћа пажња на локалне и регионалне медије, као ни на огромне притиске који они трпе. Управо из тог разлога сам данас на округлом столу изнела захтеве, али сам и описала какве све то притиске трпимо. У свим причама о медијским слободама, ми, у ствари, говоримо о томе да се опозиција буни што нема довољно простора у националним медијима, а локални и регионални се нигде не спомињу. Као да се ми не рачунамо када су  медијске слободе у питању“, закључује директорка Канала 9.

Због високих накнада за заштиту ауторских права и одузимања локалне и додељивања регионалне фреквенције, Маја Павловић је покренула неколико поступака против Организације произвођача фонограма Србије (ОФПС), Сокоја, РЕМ-а. Због недоношења судских одлука, њени адвокати пишу представку Европском суду за људска права у Стразбуру. Она тврди да су њој, као и осталим локалним телевизијама у Србији, накнаде за поједине организације увећане неколико пута, што ниједан медиј не може да поднесе.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

21.08.

2019.

Dragan [нерегистровани] у 10:24

krlek.mostarac@gmail.com

"У свим причама о медијским слободама, ми, у ствари, говоримо о томе да се опозиција буни што нема довољно простора у националним медијима, а локални и регионални се нигде не спомињу. Као да се ми не рачунамо када су медијске слободе у питању“, закључује директорка Канала 9."
U Srbiji je ogromna većina regionalni i lokalni mediji, po pravilu, uvek opoziciona ( o profesionalizmu istih ni reči), a da svi preostali mediji, štampani i elektronski, moraju bespogovorno ljubiti opozicione političke skute svuda i na svakom mestu. Inače, nema medijskih sloboda! Gde je odgovornost bilo kog opozicionog medija i političkog aktera za izgovoreno i učinjeno? Kad ih bilo ko pozove na red i zrnce razuma , odmah se pozivaju na pritisak, neravnopravnost i slične stvari.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси