Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без реакције на захтеве Маје Павловић на састанку власти и опозиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 08. 2019.

Извор: Радио Слободна Европа

Без реакције на захтеве Маје Павловић на састанку власти и опозиције

Власница новосадске телевизије Канал 9 Маја Павловић осми дан штрајкује глађу испред зграде Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ). Њени захтеви данас су прочитани и на трећем округлом столу власти и опозиције о изборним условима, на којем је у фокусу било стање у медијима.

Павловић за Радио Слободна Европа каже да је послала два документа која су представљена на том округлом столу – писмо са захтевима и опис стања у ком су локални медији у Србији.

„Једно су захтеви који су исти од првог штрајка па до сада и који још увек нису испуњени. А друго је опис ситуације и притисака које трпе локални и регионални медији у Србији. Да се скрене пажња да слобода медија није само колико ће простора имати опозиција у медијима са националном фреквенцијом, него и катастрофална ситуација локалних и регионалних медија који трпе невероватне притиске“, истиче Павловић.

Представник организатора округлог стола власти и опозиције Милан Антонијевић из Фонда за отворено друштво рекао је у обраћању медијима након састанка да је представљено писмо власнице Канала 9 али да „није било неких рефлексија“.

На то се осврнула и Маја Павловић.

„Човек ће увек бити јако разочаран ако очекује било шта од других људи. Моја очекивања су од мене, да издржим у мојој борби и да се изборим за нормалне услове за рад“, каже она.

Подсетимо, Маја Павловић већ осам дана штрајкује глађу испред зграде РЕМ-а, тражећи састанак са председником Србије Александром Вучићем како би му изложила проблеме са којима се суочава њена телевизија и остали локални емитери у Србији.

Павловић каже да чека позив из Вучићевог кабинета, као и да нема информација да ли ће до сусрета доћи. Из кабинета председника од 13. августа није одговорено на упит Радија Слободна Европа у ком смо тражили одговор на питање да ли ће и када бити одржан састанак Маје Павловић и Александра Вучића.

За Павловић је ово трећи штрајк глађу у протеклих годину дана, а претходни штрајк који је трајао 23 дана прекинула је након састанка са премијерком Србије Аном Брнабић. Истиче да ни три месеца након тог састанка нема решења нагомиланих проблема Канала 9.

Због одузимања локалне фреквенције Павловић води поступак пред Управним судом, а годинама указује да су таксе за ауторска права (СОКОЈ-а, Организација музичких аутора Србије и ОФПС-а, Организација произвођача фонограма Србије) нереално високе за локалне медије.

Поред обрачуна накнада за ауторска права, за власницу Канала 9 спорни су и висина таксе за емитовање програма, правилник о додели фреквенција, као и конкурси за доделу буџетског новца медијима.

Павловић истиче да медији, који према њеној оцени „нису прорежимски“, добијају мање новца на конкурсима за суфинансирање медија, као и да се суочавају са различитим притисцима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси