Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кљајић: Проблем медија много већи и шири од једног састанка од неколико сати (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 08. 2019.

Извор: Н1

Кљајић: Проблем медија много већи и шири од једног састанка од неколико сати (ВИДЕО)

Говорећи о састанку власти и опозиције на коме у понедељак треба да се разговара о медијима, новинарка Сања Кљајић каже да је тај проблем много већи и шири од једног састанка који ће трајати неколико сати.

„Новинарска удружења ће бити присутна на почетку, али ситуација је тако намештена да немате излаза. Ако одете неко ће вам пребацити што сте с њима преговарали, а ако не одете пропустићете прилику да им у лице кажете шта мислите“.

Како је рекла, дебата о бојкоту избора се води у политички инфантилном друштву.

„Стоје аргументи за и против, али ми не знамо шта је бојкот, како ће изгледати. Исто као велики протест опозиције 13. априла ми ни смо знали како ће изгледати, извештавали смо са протеста и онда смо видели дебакл“, каже она.

„Чини ми се да ниједна од опозиционих странака нема капацитет да спроведе бојкот, јер нема инфраструктуру на локалу, можда је једино Демократској странци преостало нешто. Тако да са људима на локалу, који знају шта им је потребно, нема ко да разговара“, сматра новинарка Сања Кљајић.

Кљајић додаје и да је  знатижељна да види да ли ће бојкота бити.

„Оно што ми је драго је што су разговори власти и опозиције на ФПН иза затворених врата, јер да нису, видели бисмо ријалити, јер би свако слао поруке својим бирачима. Ја мислим да ни у опозицији не знају како ће бојкот да изгледа“.

На насловним страницама Курира, Информера, Српског Телеграфа и листа Ало за првих шест месеци ове године објављено је најмање 419 лажних, неутемељених или вести чије наводе није могуће проверити, показује анализа Раскрикавања. Овом анализом нису биле обухваћене вести из света шоу-бизниса.

„И у медијима који професионално раде се изгубио онај бекграунд да бисмо разумели вести које читамо. Што се тиче лажних вести –  згражавамо се неколико дана и онда настављамо по старом. Тешко је информисати се данас, од лажних вести много су горе упаковане лажи или прећутани делови истине којих има у већој мери и бојим се да ће их бити више.

На питање како се борити против лажних вести, Сања Кљајић каже – истином.

„Никако да направимо разлику шта су медији, ко су медији и ко су новинари. Сви заједно смо подбацили да објаснимо ко нису новинари и зашто то нису. Људи, на пример, не знају шта је проблем што је Вучић привх десет вести“.

Директорка новосадског Канала 9 Маја Павловић која поново штрајкује глађу изјавила је да се осећа добро и да јој се нико из институција није јавио.

„Сетимо се како се завршио претходни штрајк глађу, представом да је изнападана са свих страна, да је доведена да јој се објасни да је ово правна држава. Са државним секретаром је тешко разговарати, ја сам сагласна са ставом да штрајк није начин, то је крајња метода, али морамо имати разумевање да јој ништа није остало. Можемо да видимо да локални медији пролазе исто, али одустају јер им је живот важнији. Ако је Брнабић говорила да није наџлежна онда не знам како би Вучић помогао. Било би тужно да он реши проблеме, наша несрећа је што морамо да чекамо миг председника да би се нешто урадило. Ако до тога дође, то ће бити привремено решење да бисмо имали неку представу“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси