Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо новинар Душан Пешић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 08. 2019.

Аутор: Танјуг Извор: РТС

Преминуо новинар Душан Пешић

Дугогодишњи уредник и новинар листа "Политика" Душан Пешић умро је у 87. години у Сједињеним Америчким Државама.

Током три деценије рада у Политици Пешић је оставио дубок траг, стекао је висок углед међу читаоцима као беспрекорни професионалац, изврстан познавалац међународних односа и хроничар неких историјских догађаја који су обележели последње деценије 20. века, навео је в. д. главног уредника Политике Жарко Ракић.

Био је дописник из најважнијих светских метропола, Лондона, Париза, Москве и Њујорка, а за изузетно извештавање из СССР-а у доба Перестројке добио је награду листа Политика за 1986. годину.

Последњи дописнички посао Душан Пешић имао је у Њујорку одакле је извештавао од 1991. до 1996, у драматичним годинама рата и велики страдања на просторима бивше Југославије.

Ракић наводи да је о том времену Душан Пешић, примајући спомен златник поводом одласка у пензију рекао: "Сасвим другачије сам замишљао мој последњи мандат као дописника Политике".

Пешић је успешно обављао и послове коментатора, уредника спољнополитичке рубрике, заменика главног и одговорног уредника, заменика директора НО Политика, а како наводи Ракић, посебно је био поносан на пројекат "Свет је један" у којем је Политика учествовала с највећим светским новинским кућама, а који је годинама успешно водио

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси