Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Српски телеграф“ монтираним снимцима напада КРИК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2019.

Аутор: Бојана Јовановић Извор: КРИК

„Српски телеграф“ монтираним снимцима напада КРИК

Након што је КРИК јуче објавио причу о томе да је Предраг Мали, брат министра финансија Синише Малог, користио стан и аутомобил фирме „Миленијум тим“ ангажоване на бројним државним пројектима, провладин таблоид „Српски телеграф“ лажно је оптужио новинаре КРИК-а да су пратили невенчану супругу Предрага Малог, поткрепљујући своју тврдњу снимцима на којима није новинар КРИК-а.

Провладин таблоид „Српски телеграф“ је откриће КРИК-а представио као напад на председника Србије Александра Вучића у тексту објављеном на свом сајту и на насловној страни данашњих новина. Овај текст „Српског телеграфа“ су пренели и други медији – портали Б92, „Курир“, „Ало“, „Пинк“.

У чланку под насловом „Како се реализује план за слом власти и председника Србије: Вучића руше и преко беба“ лажно се наводи да су новинари КРИК-а невенчану супругу Предрага Малог „спопали насред улице и пратили је до улаза у зграду“.

Таблоид је уз текст објавио и снимке сигурносних камера који наводно приказују како је новинар КРИК-а прати. На снимцима, међутим, није новинар КРИК-а већ непозната особа која није део наше редакције.

У јутрошњем гостовању на телевизији „Пинк“ главни уредник „Српског телеграфа“ Милан Лађевић оптужио је КРИК да користи „јапанску методу праћења“.

„Јапанска метода праћења служи да примете да сте ту, за застрашивање. Да ли верујете да неко пошаље шпијуна или новинара, не знам како да назовем овог човека (мисли на особу са снимка, прим. аут.). Неко данима уходи мајку са бебом, зауставља је и пита: ‘Шта сте ви овој беби?’“, рекао је Лађевић износећи теорију завере да је текст КРИК-а део операције „Омча“ коју спроводе западне амбасаде са циљем да ослабе утицај председника Александра Вучића. Ову тајну операцију је раскринкала, према речима Лађевића, српска обавештајна агенција БИА.

Кампањи таблоида придружили су се и различити представници власти чије реакције су објављене у поменутом тексту – Зорана Михајловић, Горан Весић, Мирослав Лазански, Војислав Шешељ, Никола Никодијевић, Милош Вучевић, Дубравка Филиповски и Нино Брајовић.

Провладин таблоид „Српски телеграф“, износећи неистине о нашим новинарима, угрожава њихову безбедност. Тако су данас почеле да стижу претње редакцији преко друштвених мрежа.

КРИК се, подсећамо, придржава највиших новинарских стандарда и поштује права особа о којима извештава, као и права чланова њихових породица.

Новинари КРИК-а јесу посетили зграду у којој живи Предраг Мали, али са његовом невенчаном супругом нису разговарали, нити је пратили. Зграду су посетили са циљем да се увере да Мали и даље вози „ауди а6“, који су му уступили бизнисмени Иван Бошњак и Стојан Вујко преко њихове фирме „Миленијум тим“, о чему смо јуче објавили и истраживачку причу. У причи смо открили да је Предрагу Малом, осим аутомобила, уступљен и стан у власништву ових бизнисмена, у коме је живела његова тадашња девојка.

Фирма „Миленијум тим“ ангажована је, подсетимо, на највреднијим државним пројектима међу којима је и „Београд на води“.

Стручњаци са којима смо разговарали сагласни су да овакав однос између особа блиских људима на власти и приватних фирми може да се тумачи као класичан пример корупције.

Интересантно је и то што је, месец дана пре него што смо објавили причу о Предрагу Малом, Вучић гостујући на телевизији „Пинк“ открио да зна на чему новинари КРИК-а раде. Тада нас је лажно оптужио да пишемо по налогу страних амбасада. Рекао је: „Ти западни позову ове из КРИК-а, БИРН-а и кажу: ‘Е, ајде сад правите те приче о браћи’“.

Слично се догодило и 2016. године када је таблоид „Информер“ лажима нападао редакцију КРИК-а због истраживања Вучићеве имовине. Како смо утврдили, наше новинаре су тада пратили припадници Безбедносно-информативне агенције (БИА) која је овом таблоиду достављала информације и фотографије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси