Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скупштина уз Шешеља и док прети смрћу новинарки Данаса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 07. 2019.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Иако је претио, лидер СРС вређа новинарку Данаса заштићен посланичким имунитетом

Скупштина уз Шешеља и док прети смрћу новинарки Данаса

Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке, проћи ће некажњено због увреда које је упутио новинарки Данаса Снежани Чонградин.

Иако је увредом на рачун новинарке Данаса починио кривично дело, Шешељ ће остати ван домашаја кривичног законодавства, захваљујући чињеници да је закон прекршио за скупштинском говорницом.

– Шешељ као народни посланик ужива апсолутни имунитет за све што каже у скупштини. Тај имунитет му чак ни Административни одбор скупштине не може укинути. Да је починио неко кривично дело које није везано за његову позицију посланика, имунитет би могао да му буде укинут. Међутим, за своје речи и то како гласа не може бити позван на одговорност, каже за Данас Радован Лазић, члан Државног већа тужилаца.

Устав Србије изричито наводи да народни посланик не може бити позван на кривичну или другу одговорност за изражено мишљење или гласање у вршењу своје посланичке функције. Да би се против посланика водио кривични или други поступак у коме се може изрећи казна затвора неопходно је одобрење Народне скупштине.

Према Пословнику Народне скупштине, посланик ужива имунитет од дана потврђивања до дана престанка мандата. Захтев за одобрење одређивања притвора за народног посланика и захтев за одобрење покретања кривичног поступка или другог поступка, надлежни орган подноси председнику Народне скупштине, који га упућује Одбору за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања. Одбор потом свој извештај, са предлогом одлуке, подноси Народној скупштини која коначно одлучује.

Адвокат Слободан Ружић истиче да се Шешељев говор у скупштини тешко може подвести под кривично дело увреде.

– Он је своју претњу увио у обланду и није конкретно рекао да би новинарку Данаса згазио аутомобилом. Шешељ је доста бистар у том погледу и тешко га је теретити за неко озбиљније кривично дело. Ту се радило о одвратном јавном наступу, а што се кривичне одговорности тиче, ту може да буде реч само о кривичном делу увреде које се гони по приватној тужби, наводи Ружић.

Он је негирао да народни посланици имају апсолутан имунитет за изговорену реч у парламенту, тврдећи да се то односи само на слободу мишљења.

– Замислите када би неко за говорницом скупштине изнео кредибилну претњу по живот председника, премијерке или неког другог високог званичника. Ту не може бити говора о имунитету, истиче Ружић.

Подсетимо, Војислав Шешељ је извређао Снежану Чонградин због репортаже са обележавања годишњице геноцида у Сребреници.

– Данас у пола шест ујутру, кад читам дневну штампу, у руку ми дође данашњи број Данаса и тамо чланак Снежане Чонградин. Знате, чули сте за Снежану Чонградин, врло је ружна, ружнија чак и од Сташе Зајовић. Сташа Зајовић је старлета према њој. Ова личи на мунгоса. Прави мунгос, очију ми. Та Снежана Чонградин, која личи на мунгоса, замислите пише – новинарка сам у држави која је пре 24 године починила геноцид и који ни дан-данас, не да се није суочила са тим, већ је целокупно друштво у начелу све даље од тог процеса. И, како време одмиче, државни апарат који назива ратнозлочиначким итд, то вас назива ратнозлочиначким. Хајде за мене се зна, мени је злочин у крви, али што вас кад сте ви тако мирни и питоми. Сад сте зато ратнозлочиначки режим“, рекао је Шешељ, обраћајући се посланицима владајуће већине.

Шешељ је додао да би новинаре који тако нешто напишу послао на 20 година робије „па нек од њега граде опозиционог лидера, нека граде мученика“.

– Грозим се, не дај Боже, да сам већ на власти знао бих да се обрачунам са њима. Овако, ја не волим да кршим законе, …ако кога прегазим џипом, на џип сам набацио гусенице, на отпаду сам нашао са неког борбеног возила, па следећи пут кад будем газио ове што ми забрањују улазак у Скупштину, то ће ићи по лоју, навео је Шешељ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси