Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радета: Сви који осуђују нападе на новинарку Данаса су руља и издајници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 07. 2019.

Аутор: М. Р. Миленковић Извор: Данас

Радикали у Скупштини Србије наставили са захтевима да се спомињање геноцида у Сребреници санкционише законом, уз ћутање напредњака

Радета: Сви који осуђују нападе на новинарку Данаса су руља и издајници

Тамо где је лидер радикала Војислав Шешељ стао претходног дана, наставила је његова сарадница и посланица Вјерица Радета.

Она је све оне који су осудили претње и нападе на новинарку Данаса Снежану Чонградин назвала издајницима и руљом која води антидржавну и антисрпску политику.

Иако прозвани да стану у одбрану Шешеља и државних интереса, напредњаци нису одговарали на прозивке радикала.

Шешељев напад на новинарку Данаса нису осудиле ни чланице женске парламентарне мреже, док су социјалисти навели да су они одговорни само за своју посланичку групу.

“Јуче се разбуктала маса на друштвеним мрежама и антидржавним медијима, ја кажем антисрпским, на питање које је Војислав Шешељ овде поставио везано за чињеницу да је нека новинарка Чонградин, ваљда се тако зове, објавила у Данасу да се у Сребреници десио геноцид. Шешељ је овде у парламенту тражио, а ми смо то покренули пре два месеца, да хитно  треба мењати Кривични законик и да свако ко тако нешто каже мора кривично да одговара. То је веома опасна теза која нам се све више надвија изнад главе и као будући захтев од те ЕУ. Уосталом, то је пре два дана рекао и Макрон. Онда су ови из тих празних клупа дрвље и камење осули на Шешеља. Ми можемо да разумемо да неко не воли Шешеља, да неко не воли радикале, да неко не воли власт, али да неко ко је случајно рођен као Србин толико не воли свој народ, то је просто невероватно“, навела је Радета, напомињући да ти који тако мисле су маса и руља која води андржавну и антисрпску политику.

Она је  додала да је пропуштена прилика да се држава обрачуна са таквим људима и да сада могу да се понашају како им пада на памет и да никада нико “од тих није замерио никоме ко је рекао да се у Сребреници десио геноцид, а замерају некоме ко има примедбе на то.

“Ако неко каже да је у Сребреници био геноцид, онда мисале да је неко лоше рекао за актулену власт, за Шешеља, за Милошевића. Иду дотле да би скренули пажњу са онога да овде извршавају одређене задатке, да су они издајници сосптвеног народа и интереса сопствене државе. Заиста очекујем од свих колега, не да стану у одбрану Шешеља, јер он уме сам да се брани, него да стану у одбрану истине и правде, Србије и већинског српског народа. Све вас позивам да се у Влади покрене питање измене Кривичног законика и да најхитније као кривично дело буде означено исказивање да се у Сребреници десио геноцид. Људи, морамо ми патриотске снаге у Србији да делујемо пре него што буде касно, што то дође као званичан захтев ЕУ”, истакла је Радета.

Упркос прозивкама радикала, напредњаци, иначе склони скретања са скупштинске теме, нису одговарали на њихове примедбе. Поново су се бавили елитом, плебсом, одсутном опозицијом, Мишковићем и Тадићем, али свој став о геноциду и увредама Шешеља на рачун новинарке Данаса чували су само за себе. Неме су остале и чланице женске парламентарне мреже из владајуће већине које су, недавно, све одреда медијима слале саопштења бранећи премијерку Ану Брнабић од чланова СЗС, као и председницу парламента Мају Гојковић.

Једино се огласила Дубравка Филиповска, посланица СНС која је избегла директно да коментарише Шешељев испад у парламенту.

“У Сребреници није почињен геноцид већ злочин и Парламент Србије је резолуцијом осудио почињени злочин и ако до данашњег дана нико није осудио злочин према Србима. То су чињенице од којих морамо поћи у тумачењу крвавог распада Југославије. А после одсуства реакције због физичког напада на Мају Гојковић, председницу Парламента, и изјаве да ће премијерка Ана Брнабић бити силована за мене је све изгубило смисао. Зашто смо ту црту прешли питање је за све актере јавног живота у Србији”, рекла је Филиповска за Данас, заборављајући да спомене да је за такво стање ипак најодговорнија  најмоћнија странка у парламенту Српска напредна странка.

Ни социјалисти нису желели да директно коментаришу бруталан напад радикала на новинарку Данаса и све оне који другачије мисле. Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ðорђе Милићевић рекао је да је Пословник Народне скупштине недоречен када је реч о посланичким питањима. Он је навео да је одговоран  само за посланички клуб СПС и политику владајуће коалиције, али не и за друге политичке странке.

“Политика владе је јасна, опозиција је нешто друго. Ко је у праву, одлучиће грађани”, рекао је Милићевић , додајући да су социјалисти инсистирали да се прецизније дефинише Пословник Народне скупштине, као и да се донесе етички кодекс којим би се дефинисала правила понашања посланика.

Шеф скупштинских  социјалиста, али и потпредседник парламента подсећа да је у скупштини било и горих ствари попут уношења камења у салу, “рок концерта” у холу парламента, алудирајући на Сашу Радуловића који је на конференцији за новинаре свирао на гитари и отпевао “Пада влада”…

Александра  Јерков, посланица Демократске странке која је и сама била мета радикалских напада, каже за Данас да скандалозне увреде и претње упућене Снежани Чонградин у НСРС од стране Војислава Шешеља нажалост нису новост, баш као и чињеница да он за то није сносио никакву санкцију.

“Притом, не мислим на санкције од оних који воде Скупштину, они су сви његови вишедеценијски сарадници. Мислим на реакцију надлежних органа, пре свега правосудних. Зато увек и кажем да је Војислав Шесељ овде само део проблема. Он је осуђени ратни злочинац који седи у НСРС иако за то нема законско право и који из скупштинске сале шири мржњу, насиље, нетрпељивост и простаклуке. То је много већи проблем, не само за Снежану или било кога другог коме прети, него за државу уопште. Јер је то питање владавине права, а не Војислава Шешеља. Говорила сам то раније, а и поновићу – сваки дан који Војислав Шешељ проведе у скупштинској клупи, а не у затвору, нова је потврда да га Александар Вучић подржава”, каже Јерков.

Мариника Тепић , посланица Странке слободе и правде која је и сама  била жртва радикалских напада каже за Данас да су “шовинистички напади ратног злочинца Воиислава Шешеља на новинарку Снежану Чонградин и, још горе, његово уживање у томе уз одобравајуће подсмехе своје политичке чељади – СНС, још један камен у руци хушкачког строја Шешељ-Вучић који прогања све мислеће људе са критичким односом према овом режиму.

“Нема више никакве дилеме да се овај неорадикалски режим користи фашистичким методама, само им још униформе фале. И само је још питање ко је следећи на реду. Којих 100 мислећих људи за једног неорадикала”, каже  Тепићева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси