Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чонградин: Живимо у земљи у којој су претње у Скупштини и насиље нормална појава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 07. 2019.

Аутор: Јасмина Добриловић Извор: Цензоловка

Чонградин: Живимо у земљи у којој су претње у Скупштини и насиље нормална појава

Новинарка листа Данас Снежана Чонградин не очекује реакцију власти на претње и увреде које јој је у Народној скупштини упутио Војислав Шешељ јер сматра да држава не штити новинаре који је критикују. Сматра да опозиција није реаговала на брутални Шешељев напад зато што је у питању Сребреница.

Снежана Чонградин, новинарка листа Данас, којој је у Народној скупштини претио и коју је вређао посланик Војислав Шешељ, који је у Хагу осуђен на 10 година затвора због злочина против човечности, за Цензоловку каже да је и раније добијала претње путем друштвених мрежа, али да никада о томе није јавно говорила.

Она се после тога у листу Данас захвалила лидеру Српске радикална странке што је, спомињући је у Скупштини Србије, скренуо пажњу јавности на геноцид у Сребреници.

Чонградин каже да не очекује реакцију власти на претње и увреде које јој је у Народној скупштини упутио Војислав Шешељ јер сматра да држава не штити новинаре који је критикују.

Цензоловка: Како сте сазнали да вас је напао Војислав Шешељ?

Чонградин: Јавила ми је мајка. Најгоре је што то сазнајеш од маме која гледа пренос Скупштине и пита те шта је сад ово. Онда ми се јавила колегиница која је извештавала из Скупштине.

Цензоловка: И? Каква је била ваша реакција?

Чонградин: Не знам, доста је то чудно зато што кад читаш о себи да си ружан, да личиш на мунгоса… И знам ја да то говори Шешељ, али те субјективне квалификације су доста чудне кад говоре о теби.

Кад чујеш да тако говоре о другима, дође ти да их браниш, али кад се ради о теби, осетиш се некако… не знам како то да објасним, безвезе.

Цензоловка: Само безвезе или осећате страх?

Чонградин: Страх долази касније, кад размислиш и схватиш да је то Шешељ који има своје навијачке хорде, који држи под контролом неку залуделу децу која живе у истим егзистенцијалним условима као и већина људи, али манипулише њима и спреман је да их у сваком тренутку активира.

Ја све то знам, током целе своје каријере. Непријатно је јер сам свесна да та енергија долази од државног апарата, плашим се јер знам да живим у екстремистичкој земљи, у којој је насиље нормална појава. Али би било себично да свој страх истичем кад знам да постоје људи који су у већој опасности у односу на мене.

Цензоловка: Мислите на грађане генерално или на новинаре у Србији?

Чонградин: Мислим на јавне раднике и, у овом тренутку, на новинара Милана Јовановића ком је спаљена кућа. Мало је глупо да истичем како се осећам угрожено, јер постоје неке конкретне ствари које су се догодиле другим људима. Јесам уплашена, али сматрам да нисам ја у првом плану.

Претње из Скупштине постале нормалне

Цензоловка: У којој мери ваша породица и пријатељи разумеју ситуацију у којој сте се као новинарка нашли?

Чонградин: Постоје људи који су упућени у друштвену и политичку ситуацију у Србији, а постоје и они који нису. Моја мама прати и разуме, и њена забринутост је нормална. Други људи који не прате, постају забринути тек онда када су напади упућени њима блиским особама.

Цензоловка: Да ли вас питају што вам све то треба?

Чонградин: Да, питају ме. Доста дуго радим, 16 година сам у новинарству, навикла сам да ме то питају. Не можеш ти неком другом да објасниш да је то твој посао, да се „дрндаш са лудацима“. То ми је посао, надам се да ће и остати тако, али не у овој екстремној мери.

Цензоловка: Да ли је у Србији постало нормално да народни посланик прети са скупштинске говорнице?

Чонградин: Мени је то нормално већ дужи низ година. За мене то није ванредна ситуација, и не само од када је Вучић на власти. Нису ни претходне власти биле много другачије, али јесу биле некако финије. Не знам колика је разлика у томе, али видећемо, на крају крајева, колико је људи страдало тада, а колико сада. То ће све моћи да се израчуна.

Цензоловка: Очекујете ли од Војислава Шешеља да са речи пређе на дела?

Чонградин: Шешељ мени изгледа као виртуелна ствар, као 3Д фигура којом неко управља. Он је толико баналан да не бих могла са њим ни о чему да разговарам осим о неким површинским стварима. Од таквог лика могу да очекујем непредвиђене и трагичне ствари, поготово што ја верујем да је он томе склон.

Цензоловка: Коме одговара да Шешељ седи у Скупштини?

Чонградин: Одговара Александру Вучићу. Одговара Ивици Дачићу. Одговара његовим политичким синовима из деведесетих. Ја верујем у промену човека, заиста, али Вучић и Дачић нису ти људи, будући да ничим нису показали да је могуће да се суоче са оним што су урадили, да се покају и томе слично.

Цензоловка: Како вам изгледа општа ситуација у друштву?

Чонградин: Ситуација се заоштрава већ седам година, откако је Вучић на власти. На локалу је још горе.  Мислим да је друштво у тој мери подељено, да је 90 одсто грађана за Вучића, а 10 одсто против њега, али тих 10 одсто су доста љути и чују се.

Цензоловка: Власт често критикује лист Данас. Зашто?

Чонградин: Мислим да кад би Данас радио 10 одсто од онога што иначе ради, да бисмо имали исту ситуацију. Како време одмиче, њихова параноја је све већа и кад се покаже најмањи отпор и критика власти, њихова реакција је иста, тако да је свеједно колико ћеш да их нападаш.

Зашто опозиција није реаговала?

Цензоловка: Реаговала су удружења саопштењима, повереница… Да ли је нечија реакција изостала?

Чонградин: Питам се зашто опозиција није реаговала. Зашто нису реаговали они за које је Шешељ рекао да сам ружнија и од њих (Ђилас, Обрадовић, Јеремић, Трифуновић). Мислим да је ту реч о теми која њих све јако жуља, а то је геноцид у Сребреници. Они (опозиција) доста селективно реагују јер је реч о националистичким странкама. Прилично су доследни када треба да се заташкава нешто што би требало да представља националну бруку и срамоту.

Цензоловка: А држава? Да ли је држава спремна да заштити новинаре од напада?

Чонградин: Они неће заштитити никога ко их критикује. Они ће осудити у јавности, и то уколико процене да Европска унија или Америка то од њих очекују и послаће поруку која за нас неће имати никаквог значаја.

Морамо да схватимо да је Шешељ гласноговорник једног дела Александра Вучића. А ако ти је Шешељ „један део“, то значи да ти је суштина „шешељевска“, док су ти остали делови фејкови, лажни су.

Цензоловка: Шта очекујете да може да се деси?

Чонградин: Ништа. Осим што су изнервирали круг људи који саосећа са мном. Мени је лепо и значи ми кад видим да ме цене и они који ме не знају, да препознају мој рад као добар. Могуће је да ме сутра неко млатне неком мочугом по глави на улици, свашта је могуће, али је свашта и немогуће. Тешко је то проценити.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси