Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Питерс: Јуроњуз у Србији, Србија на Јуроњузу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 07. 2019.

Извор: Танјуг

Питерс: Јуроњуз у Србији, Србија на Јуроњузу

Са председником Француске Емануелом Макроном у Србију је "стигао" и водећи европски међународни информативни канал, ТВ мрежа Јуроњуз (Euronews), што ће бити прилика да се овдашњој јавности учине доступним нови садржаји, али и да Србија буде присутнија и "видљивија" у свету.

Извршни директор Јуроњуза Мајкл Питерс најављује да ће Јуроњуз Србија користити све ексклузивне материјале којима глобално располаже та мрежа, а производиће и сопствени материјал о Србији, Балкану.

"Биће то спој међународног и локалног", прецизира у интервјуу за Танјуг извршни директор телевизије, чије је седиште, иначе, у Лиону, Француска.

"Покрећемо нови посао, кроз франшизу, са снажним локалним партнером и већ то представља велики изазов. Имамо бренд који постоји више од 20 година и који је показао да је кредибилан и независтан и то је наша највећа вредност", рекао је Питерс.

Јасно је, каже, да ће Јуроњуз Србија морати да поштује и да ће поштовати кључне вредности Јуроњуза "ДНК Јуроњуза".

Питерс каже и да схвата да је у Србији, као и на другим тржиштима у окружењу, медијски пејзаж "пун страсти", да се дели на оне који су за власт или за опозицију.

"Јуроњуз није провладин канал, никад то нико неће моћи да каже, али, с друге стране нисмо ни опозициони. Нити ћемо нешто промовисати, нити ћемо говорити против тога", каже он, прецизирајући како види место и улогу Јуроњуза на медијској сцени уопште, па и у Србији.

"Овде смо да покушамо, колико можемо, да поштујући те вредности, неутралности и независности, пренесемо шта се негде дешава", навео је Питерс.

Како каже, Јуроњуз Србија ће бити - о Јуроњузу и сви његовим вредностима и о Србији.

"Шта то значи? Јуроњуз ће бити спој међународног садржаја који ми имамо и који ће Јуроњуз Србија користити - све екслузиве, сав садржај о међународним темама, и подједнако европским, а производићемо и сопствени материјал о земљи у којој смо - Србији, региону. То ће бити спој међународног и локалног садржаја", рекао је он, уводећи нови термин у свет медија - глокални (и глобални и локални) медиј. То је за нас кључно, каже он.

"Желим да Јуроњуз буде први ''глокални'' медиј у свету - глобалан, али и са садржајем који ће допрети до локалног становништва", истиче Питерс.

Јуроњуз емитује програм у 160 земаља, а његов сигнал допире до скоро 400 милиона домаћинстава и скоро 135 милиона људи сваког месеца.

Упитан када ће се почети са регрутовањем особља и који ће бити услови, он каже да је то главни задатак партнера у Београду, који ће водити цео процес.

"Једна ствар је од посебног значаја, у смислу гаранције бренда, а то је избор главног уредника вести. Особу за тај кључни посао бираће Јуроњуз. Отворени смо за независне новинаре који знају шта је међународна, европска и наравно српска политика. На нашим партнерима је избор новинара и осталог особља", рекао је Питерс.

Искуство показује, додао је он, да је за један такав процес потребно око годину дана.

Иначе, партнер Јуроњузу у Србији биће Телеком Србија и HD-WIN, компанија која припада националном телекомуникационом оператору.

Питерс, који је био члан званичне делегације француског председника Емануела Макрона, осврнуо се у разговору за Танјуг на ту посету и посебно на Макронов говор на Калемегдану:

"То је био специјалан тренутак. Било је неочекивано и жалим због тога што људи у Француској нису баш много чули о томе шта се овде десило".

Примећује да Европа није популарна у самој Европи, али да изван својих граница јесте и сматра то њеним главним проблемом.

"Мислим да Европи недостаје инкарнација, а оно што сам видео током посете, а био сам са Макроном све време, јесте да је он отеловљење Европе", каже он и додаје да су Макронове поруке биле и франсуске, али и "изнад Француске", европске.

"Да, наравно, радило се и о Француској, али подједнако је то било о Европи, миру, вредностима. Сви смо фасцинирани, био је то изванредан тренутак", каже Питерс.

Ништа мање није био одушевљен ни дочеком који је Макрону приређен у Београду, а посебно на Калемегдану.

„Био сам иза њега... тај дочек српског народа, то никад нисам видео, било је то нешто дубоко, с пуно страсти. Јединствен тренутак у мом животу свакако", рекао је Питерс, који, иначе први пут борави у главном граду Србије.

„Град је фантастичан. Ово је први пут да сам у Београду и задивљен сам градом", рекао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси