Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ненад Живковић тужио панчевачке медије због хајке на њега
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2019.

Извор: Цензоловка

Ненад Живковић тужио панчевачке медије због хајке на њега

Правни заступници Ненада Живковић, новинара сајта Панчево Си Ти, поднели су почетком месеца тужбу против информативног портала epancevo.rs, и његовог главног уредника Александра Чупића, као и против РТВ Панчева и одговорног уредника Мирослава Милакова.

На овај чин Живковић се одлучио након вишемесечног медијског линча, који су спроводили поменути медији, у циљу дискредитације новинара.

„Ово је мој допринос нормализацији јавне комуникације у Србији и позивању на одговорност учесника у јавном животу поготово оних чије јавно изговорне речи имају другачију тежину, с обзиром да их изговарају новинари. Који би заправо требало да креирају атмосферу где су различита мишљења добродошла, у којој је разговор о различитим идејама неопходан, али да се води на цивилизован и културан начин”, каже Ненад Живковић за Цензоловку.

Он додаје да очекује од судских институција да буду независне, неутралне, и непристрасне, те да верује да у Србији постоје одвојене гране власти, које су независне, као у свакој правној држави.

Тужбе су предате Вишем суду у Београду 1. односно 3. јула, а даље радње судија предузима према Закону о парничном поступку, саопштено нам је из те институције.

Против друштва Open view d.o.o. из Вршца, које је издавач медија epancevo.rs, и против његовог главног уредника Александра Чупића, поднета је тужба због повреде угледа и части, а због претрпљених душевних болова на име нематеријалне штете затражена је накнаду од 500.000 динара.

Савет за штампу: Несхватљиве увреде

У тужби се цитира свих пет текстова који су објављени на порталу epancevo.rs, од 23. до 27. фебруара, у којима се Ненад Живковић назива најпогрднијим именима и најгрубље дисквалификује. Како пише у документу, у текстовима су изнете неистине и увредљиви вредносни судови који су повредили углед и част тужиоца.

„Имајући у виду да је тужилац дугогодишњи новинар, који је од стране својих колега врло цењен, његов углед су нарочито повредиле тврдње да убеђује народ у лаж, да заговара фикције и лаж и да се у његовом новинарском раду придржавање закона, различитост, поштовање туђег мишљења и право на слободу говора не могу наћи ни у траговима”, наводи се у тужби.

Подсећа се на опомене Савета за штампу, које су изречене порталу epancevo.rs на седници одржаној 28. марта, када је Савет закључио су повређене одредбе Кодекса новинара Србије: истинитост извештавања, одговорност новинара, новинарска пажња и поштовање приватности.

Поред наведеног, Савет за штампу је утврдио „да се до сада ретко сретао са овако драстичним прекршајима професионалних и етичких правила, будући да је портал из дана у дан објављивао текстове готово идентичног садржаја, понављајући несхватљиво увредљиве квалификације на рачун Живковића.

По оцени чланова Комисије, портал се, приликом објављивања тих текстова није руководио никаквим професионалним разлозима, нити жељом да о било чему информише своје читаоце, већ искључиво тиме да на сваки начин увреди, дискредитује и понизи човека о коме пише”.

Тужилац је предложио да се Ненаду Живковићу надокнади штета од 500.000 динара, те да се Александру Чупићу забрани објављивање информација попут оних да је тужиоцу надимак Смрад, да је лажни борац за мир и промотер насиља, да је беспосличар и дангуба, да је лажни новинар, професионални опозиционар, опсесивни материјалиста, ученик шпијуна, сарадник непријатеља Србије, да га подржавају усташки медији у нападу на Србију, да је средство за даље усташке обрачуне са Србијом, да је опседнут сепаратистичким идејама и гетоизацијом неистомишљеника и друго, под претњом плаћања износа од 250.000,00 динара уколико информација буде поново објављена.

Кампања на ТВ Панчево

Друга тужба поднета је против Телевизије Панчево и Мирослава Милакова, одговорног уредника тог медија, због шест прилога емитованих од 22. до 28. фебруара на телевизији, и објављених и на веб-порталу тог медија.

У једном од  прилога „Како је Хајнц учио Нешу Смрада: Злоупотреби идеју, превари људе и зарадићеш”, тужилац је представљен и као особа која се бави криминогеним активностима, стоји у тужби.

„Сви ови наводи су неистинити, а вредносни судови крајње увредљиви те недвосмислено вређају углед и част тужиоца. У предметном видео прилогу смењују се различите фотографије тужиоца, тако да гледаоци недвосмислено могу утврдити да се ради баш о тужиоцу”, пише између осталог у документу.

У тужби се подсећа да је због наведених прилога, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), изрекао 13. марта, меру упозорења емитеру јер је „повређена обавеза објективног информисања, правило друге стране и достојанство личности лица на које се односи информација”. Такође, повређено је и више одредби Кодекса новинара Србије.

Тужилац је због претрпљених душевних болова због повреде угледа и части, од РТВ Панчево затражио 700.000 динара, на име накнаде нематеријалне штете, те као у првом случају, забрану објављивања информација из прилога, под претњом плаћања 250.000 динара, уколико се такво извештавање ипак настави.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси