Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грухоњић: Нисам имао дилему да ли да тужим Информер
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Грухоњић: Нисам имао дилему да ли да тужим Информер

Неко ће рећи да није у реду да новинари туже новинаре, али ја нисам имао ту дилему, изјавио је за ФоНет новинар Динко Грухоњић поводом судске пресуде којом је санкционисан таблоид Информер и његов главни и одговорни уредник Драган Вучићевић због увреда на његов рачун.

Грухоњић је за ФоНет рекао да „новинолики“ садржај који уређује Драган Ј. Вучићевић не сматра новинарством.

„Реч је о антиновинарству и о медијима који постоје управо да би уништили интегритет новинарске професије. Да живимо у уређеној држави, сигуран сам да такви медији не би ни могли да постоје уколико би се примењивали закони“, оценио је Грухоњић за ФоНет.

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) саопштило је да је задовољно судском пресудом, иако је судски процес био „маратонски“.

„Важна је порука ове пресуде да се говор мржње и јавно блаћање истакнутих новинара који професионално раде свој посао ипак санкционише“, наведено је у саопштењу. Правоснажна пресуда Апелационог суда у Београду је донета 16. маја, а њоме је одбијена жалба тужених на првостепену пресуду из јуна 2017. године.

„На основу правоснажне судске пресуде, тужени су обавезни да тужиоцу исплате сто хиљада динара са затезном каматом на име накнаде нематеријалне штете због повреде части, угледа и права личности“, наводи НДНВ. Истом пресудом главном уреднику Информера забрањено је да у том медију понови увреде које су изношене против Грухоњића под претњом новчане казне. Вучићевићу је наложено и да објави ову судску пресуду у листу.

„Динко Грухоњић ће новац који добије на основу ове пресуде уплатити у фонд crowdfunding кампање НДНВ намењене порталима VOICE, Аутономија и Аутономија на мађарском језику, с циљем јачања независног новинарства, као једине бране таблоидном лудилу“, стоји у саопштењу НДНВ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси